Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το κατά πόσον το Ταμείο Ανάκαμψης θα εκπληρώσει την αποστολή του για την επανεκκίνηση και ανάταξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times ο πρώην ΥΠ ΟΙΚ της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Μπούντεσταγκ δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την πρόθεση ή την ικανότητα να υλοποιήσουν επώδυνες και άμεσες μεταρρυθμίσεις που θα συνδεθούν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Υπάρχει μια έλλειψη πραγματικής προόδου, μια έλλειψη αποτελεσματικότητας [στα μεταρρυθμιστικά προγράμματα] στα κράτη-μέλη. Αυτές οι δυσκολίες με ανησυχούν», τόνισε.
Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η ΕΕ δαπάνησε πολύ μεγάλο διάστημα εστιάζοντας στο μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης και την κατανομή, αντί να συζητήσει πώς θα το ξοδέψει. «Θα έπρεπε να έχουμε καθορίσει προ πολλού σε ποιους τομείς θα έπρεπε να επενδύσουν τα κράτη-μέλη αυτά τα κονδύλια – την τεχνητή νοημοσύνη, την ψηφιοποίηση, σε πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είπε. «Ελπίζω να μπορέσουμε να το κάνουμε ταχύτερα αυτό».
Ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι ναι μεν συνιστά το Ταμείο Ανάκαμψης τη σωστή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πανδημία του κορωνοϊού, αλλά ο ίδιος ανησυχεί για την περιορισμένη ικανότητα της Κομισιόν να ελέγξει πώς θα επενδύσουν τα κράτη μέλη τα κονδύλια που τους αναλγούν. Ενώ τόνισε ότι τα προγράμματα που παρουσιάζουν τα τελευταία δεν είναι αρκετά φιλόδοξα. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι τα επείγοντα βήματα που πρέπει να κάνει κάθε χώρα για να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία ισχυρότερη, πιο καινοτόμος, δυναμική και ικανή να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό παγκοσμίως», υπογράμμισε. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες δεν έχουν μόνον χώρες του Νότου στο σταυρόνημά τους, αφού η Κομισιόν εμφανίζεται, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, δυσαρεστημένη με τις αρχικές προτάσεις της Γερμανίας για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και ιδιαίτερα με την απροθυμία της να κάνει τομές στο συνταξιοδοτικό.