Πολύ χαμηλά μπαίνει ο πήχης των προσδοκιών για το ενεργειακό από τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές ειδικά ως προς το πλαφόν.
Το μπλοκ των Βόρειων, υπό τη Γερμανία, επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις της Ευρώπης με τους βασικούς προμηθευτές της, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πέσει η τιμή του φυσικού αερίου. Σημειωτέον ότι αν και την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Ολλανδία συντάσσεται με την ομάδα των χωρών που προτείνει τη λύση του πλαφόν, αυτό που ισχύει είναι ότι οι Ολλανδοί απλώς… συμπάσχουν και συμμερίζονται τον προβληματισμό για τις τιμές. Με αυτά τα δεδομένα, είναι μάλλον αμφίβολο αν η Κομισιόν συμπεριλάβει το πλαφόν στο «πακέτο» των προτάσεων, που θα παρουσιάσει αύριο.
Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που λένε «ναι» στο πλαφόν
Αντιθέτως, η Ελλάδα και τουλάχιστον άλλες 4 ακόμα χώρες, υποστηρίζουν ότι ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που θα αυξομειώνεται, μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλές τιμές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.
Η εναλλακτική πρόταση
Στο τραπέζι υπάρχει, όμως κι άλλη πρόταση, που έφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζεται από τη Γαλλία και εφαρμόζεται στις χώρες της Ιβηρικής: πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά μόνο για την παραγωγή ρεύματος, κάτι που θα επιβαρύνει τελικά τους Προϋπολογισμούς. Όσο για την πλατφόρμα κοινής προμήθειας αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες και τη δημιουργία ενός νέου δείκτη τιμών, που θα παρακάμπτει τις στρεβλώσεις του TTF, έχουν ακόμα μέλλον, αφού υποτίθεται ότι θα πρέπει να είναι έτοιμα για τις προμήθειες του… επόμενου χειμώνα.
Στη μέση βρίσκονται -ποιοι άλλοι;- οι καταναλωτές, οι οποίοι πέρα από τον πονοκέφαλο των «φουσκωμένων» λογαριασμών, είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας όχι κατά 5% αλλά 15%, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κι αυτό είναι κάτι που θα αποσαφηνιστεί στην αυριανή παρουσίαση της Κομισιόν.
Στα καθ’ ημάς, εν αναμονή των τιμολογίων του ρεύματος, που θα ισχύσουν το Νοέμβριο και θα παρουσιαστούν από τους παρόχους το βράδυ της Πέμπτης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι το ενεργειακό ταμπλό… πρασινίζει για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο. Από το Σάββατο, η χονδρική τιμή είχε υποχωρήσει κάτω από τα 200 ευρώ, χθες έφτασε ως τα 166 ευρώ και σήμερα αν και “τσίμπησε” κατά 20%, διατηρήθηκε κάτω από τα 200 ευρώ.
Ποια είναι η αιτία; Η παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές καλύπτει πάνω από το 62% της ζήτησης, κρατώντας χαμηλές τις τιμές. Είναι ενδεικτικό ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου περιορίζεται στο 11%, αλλά όταν ανεβαίνει η συμμετοχή του στο δίωρο 7-9 μ.μ. ανεβαίνει και η χονδρική τιμή ως τα 331 ευρώ σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Σε αυτές τις 17 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου η μέση τιμή της επόμενης ημέρας διαμορφώνεται στα 267 ευρώ, έναντι 417 ευρώ το Σεπτέμβριο και 437 ευρώ τον Αύγουστο. Σημειωτέον ότι η τιμή του φυσικού αερίου ξεκινά σήμερα από τα 142 ευρώ, έχοντας απώλειες 9,10% σε μια εβδομάδα και 33,7% σε ένα μήνα. Ακόμα κι έτσι παραμένει 52% ακριβότερο από πέρσι.