Σήμερα τελευταία ημέρα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Γέφυρα» -Κοντράρουν την παράταση οι Θεσμοί - iefimerida.gr

Σήμερα τελευταία ημέρα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Γέφυρα» -Κοντράρουν την παράταση οι Θεσμοί

Πανοραμική από το κέντρο της Αθήνας
Πανοραμική από το κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και μόνο βέβαιη δεν θα πρέπει να θεωρείται η παράταση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι ξένοι τεχνοκράτες έχουν στυλώσει τα πόδια.

«Θα πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους κουλτούρα προθεσμιών οι Έλληνες» είναι η μόνιμη απάντηση που δίνουν τα τελευταία 24ωρα οι εκπρόσωποι των Θεσμών, στις τεχνικές συζητήσεις που γίνονται με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι «τρέχουν» τη «Γέφυρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντικείμενο αυτών των συζητήσεων δεν ήταν μόνο η πορεία του προγράμματος επιδότησης ενήμερων και «κόκκινων» κορωνοϊόπληκτων δανειοληπτών, αλλά και η αναγκαιότητα για μια μικρή παράταση, έτσι ώστε να προλάβουν οι όψιμοι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση.

Αυξημένο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Γέφυρα» -125.000 αιτήσεις

Το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες είναι αυξημένο. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 125.000 κι αν αναλογιστεί κανείς ότι στις αρχές του μήνα είχαν υποβληθεί λιγότερες από 50.000 αιτήσεις, αντιλαμβάνεται την ένταση του ρυθμού αιτήσεων οδεύοντας προς το τέλος της προθεσμίας.

Από τη στιγμή, δε, που ούτως ή άλλως μέρος της επιδότησης θα επιβαρύνει και τον Προϋπολογισμό του 2021- περί τα 300 εκατ. Ευρώ- μάλλον αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μια μικρή χρονική ανάσα για τους τελευταίους ενδιαφερόμενους. Οι ξένοι τεχνοκράτες δεν συμμερίζονται, όμως, αυτήν την προσέγγιση- όπως άλλωστε κάθε ανάλογη συζήτηση για ρυθμίσεις της τελευταίας ευκαιρίας, για παρατάσεις προθεσμιών, για διευκολύνσεις σε «ευαίσθητες» ομάδες- και επιμένουν ότι πρέπει να πέσουν ρολά στη «Γέφυρα» σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είχε αφήσει ανοικτό το «παράθυρο» για χρονική επέκταση του προγράμματος, η απόφαση θα είναι πολιτική κι αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα, όπως αυτά αποτυπώνονται στους δείκτες που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην αγορά. Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι την ώρα που οι ξένοι τεχνοκράτες στύλωναν πεισματικά τα πόδια, οι μικρομεσαίοι και οι επαγγελματίες μέσω του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών απηύθυναν δραματική έκκληση στην κυβέρνηση για παράταση του προγράμματος.

Τι προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο

Αυτό που αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού είναι η αποχή από το σχήμα επιδότησης, όσων είχαν αιτηθεί προστασίας από τον παλιό νόμο Κατσέλη και βρίσκονται σε αναμονή. Οι αρχικοί υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου έδειχναν ότι μπορούν να καλυφθούν από τη «Γέφυρα» περίπου 330.000 δανειολήπτες, με υποθήκη κύριας κατοικίας και είναι προφανές ότι παρά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σύγκριση με το προϊσχύσαν πλαίσιο για την α’ κατοικία, η διαφορά είναι μεγάλη. «Δεν μπαίνουν οι του νόμου Κατσέλη» είναι η εξήγηση που δίνουν αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια κρίσιμη μάζα 70.000- 100.000 δανειοληπτών, που φαίνεται ότι προτιμούν να εξαντλήσουν τις πιθανότητες προστασίας με την παλιά «ομπρέλα».

Το βασικό κίνητρο υπαγωγής στη «Γέφυρα» είναι τα διευρυμένα κριτήρια, η μηνιαία επιδότηση που φτάνει στα 600 ευρώ και φυσικά το ότι για πρώτη φορά καλύπτονται και οι ενήμεροι δανειολήπτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατηγορία Α. Για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες κατά την 29.2.2020:

  • Για τους πρώτους τρεις ημερολογιακούς μήνες από την ημερομηνία ενημέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το χρηματοδοτικό φορέα, για οφειλές ενήμερες ή σε καθυστέρηση έως 90 ημερών, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 90% επί της μηνιαίας δόσης
  • Για τους επόμενους τρεις ημερολογιακούς μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της μηνιαίας δόσης
  • Για τους τελευταίους τρεις μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 70% επί της μηνιαίας δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 600 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.

Κατηγορία Β. Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών κατά την 29.2.2020 και δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί από το χρηματοδοτικό φορέα:

  • Για τους πρώτους τρεις ημερολογιακούς μήνες από την ημερομηνία ενημέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το χρηματοδοτικό φορέα και για οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της μηνιαίας δόσης
  • Για τους επόμενους τρεις ημερολογιακούς μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 70% επί της μηνιαίας δόσης
  • Για τους τελευταίους τρεις μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί της μηνιαίας δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 500 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.

Κατηγορία Γ. Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών κατά την 29.2.2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από το χρηματοδοτικό φορέα:

  • Για τους πρώτους τρείς 3 ημερολογιακούς μήνες από την ημερομηνία ενημέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το χρηματοδοτικό φορέα και για οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και καταγγελμένες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί της μηνιαίας δόσης
  • Για τους επόμενους τρείς ημερολογιακούς μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί της μηνιαίας δόσης
  • Για τους τελευταίους τρεις μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί της μηνιαίας δόσης

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 300 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ