Το σχέδιο για το πάγωμα των επιτοκίων: Ποιοι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να παραμένουν σταθερές για 1 χρόνο - iefimerida.gr

Το σχέδιο για το πάγωμα των επιτοκίων: Ποιοι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να παραμένουν σταθερές για 1 χρόνο

κτηματολόγιο / ακίνητα από ψηλά στην αθήνα
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε στάδιο επεξεργασίας προκειμένου να δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι τελικές αποφάσεις βρίσκεται σχέδιο των τραπεζών για το πάγωμα των δόσεων των επιτοκίων στα δάνεια.

Το σχέδιο θα προβλέπει το «πάγωμα» του επιτοκίου Euribor, με βάση το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια στη στεγαστική πίστη και έχει οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις το κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν επιβεβαιωμένες τραπεζικές πηγές, το σχέδιο των τραπεζών, που αποτέλεσε και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σε σταθερή βάση προτρέπει τις τράπεζες να προβούν σε δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, θα έχει στόχο να περιλαμβάνει όλα τα στεγαστικά δάνεια, τόσο εκείνα που αφορούν στην πρώτη κατοικία όσο και τα δάνεια για δευτερεύουσα κατοικία, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δάνεια που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και εξυπηρετούνται κανονικά.

Κεντρική στόχευση το πάγωμα των αυξήσεων στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Σύμφωνα με στοιχεία από πλευράς τραπεζών, η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων, άνω του 90%, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η στροφή προς τα σταθερά επιτόκια έγινε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Η πρώτη κίνηση έγινε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην επιδότηση κατά 50% των επιτοκίων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Η επιδότηση αυτή υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει περί τα 50.000 νοικοκυριά, μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών-περιουσιακών κριτηρίων, με τα οποία ορίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Η δεύτερη κίνηση σχεδιάζεται προσεκτικά από τις τράπεζες, σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά χωρίς να έχει ανάψει ακόμα «πράσινο φως» από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, δηλαδή την ΕΚΤ και τον SSM. Το σχέδιο προβλέπει «πλαφονάρισμα» του Euribor τριμήνου στα επίπεδα που βρισκόταν στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, δηλαδή γύρω στο 2,85%, έτσι ώστε να «παγώσουν» οι δόσεις των δανείων για ένα 12μηνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σχεδιασμός της εξειδίκευσης γίνεται χωριστά από κάθε τράπεζα, με κεντρική όμως στόχευση το πάγωμα των αυξήσεων στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων από τις αυξήσεις στο Euribor, ώστε να δοθεί ανάσα στους δανειολήπτες και να αποφευχθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων», σε μια στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια νούμερα, προσεγγίζοντας σταδιακά τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Τι θα λαμβάνει υπόψη το σχέδιο για το πάγωμα των επιτοκίων

Όπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές, το σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και θα ακολουθεί αυστηρά τους εποπτικούς κανόνες από έχουν τεθεί από πλευράς SSM και Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά που αναλαμβάνονται τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ποιους αφορά το πάγωμα των δόσεων

Ο ξεχωριστός σχεδιασμός ανά τράπεζα θα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει για κάποιες τράπεζες και επισκευαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν συμπληρωματικά στεγαστικών δανείων, μια πρακτική που ήταν διαδεδομένη στο παρελθόν όταν η χρηματοδότηση για αγορά ακινήτων ήταν ακόμη και με μηδενική ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη. Κάτι που σήμερα έχει αλλάξει, καθώς οι τράπεζες χορηγούν δάνεια για αγορά ακινήτου σε ποσοστό μεταξύ 70%-80%, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από ιδία κεφάλαια του δανειολήπτη. Ο αριθμός των δανείων που θα αφορά τις νέες αυτές ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται πιθανότατα πριν το Πάσχα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών είναι μεταξύ 400.000 και 500.000 δανείων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ