Να σπάσει το φαύλο κύκλο της ταμειακής ασφυξίας, πριν «πνίξει» ακόμα και τις υγιείς επιχειρήσεις, καλείται το οικονομικό επιτελείο, που ήδη επεξεργάζεται σενάρια για βελτίωση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών «εργαλείων».
Τα μηνύματα που φτάνουν, πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών με ρυθμούς… πολυβόλου- πολλές φορές αντικρουόμενα και διαφορετικά, δείγμα των διαφορών ακόμα κι εντός των ίδιων κλάδων- έχουν ως κοινή κατάληξη το αίτημα για περισσότερο χρήμα και λιγότερες πληρωμές στο Δημόσιο σε ορίζοντα ως κι ενός έτους.
Από αυτόν το μακρύ κατάλογο αιτημάτων και μετά από προσεκτική «ανάγνωση» όλων των δεδομένων αλλά και των προβολών ανά κλάδο, το οικονομικό θα (πρέπει να) προσαρμόσει το οπλοστάσιο του. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας συνδυασμός οριζόντιων κλαδικών από τη μια και εξειδικευμένων ανά επιχείρηση από την άλλη, μέτρων στήριξης, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας όπως αντικατοπτρίζονται και στους υψηλούς δείκτες φοροδιαφυγής.
Οι επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές τους εν μέσω της κρίσης
Όπως σημειώνουν και άνθρωποι της αγοράς, μια επιχείρηση που συστηματικά φοροδιαφεύγει δεν μπορεί να κρύβεται εσαεί πίσω από τα προβλήματα του κλάδου και τα οριζόντια μέτρα στήριξης, καθώς έτσι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, που τελικά οδηγούν σε «λουκέτο» τις επιχειρήσεις, οι οποίες με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες.
Πληθώρα ερευνών, εντός κι εκτός συνόρων, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσο η κρίση παρατείνεται, τα φαινόμενα «ασφυξίας» στην αγορά θα επιτείνονται δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Οι χαμηλές ροές εσόδων εξαντλούν τα ταμειακά αποθέματα όπου υπάρχουν, στη συνέχεια οι επιχειρήσεις «σπρώχνουν» τις πληρωμές τους όσο πιο πίσω μπορούν, το πρόβλημα μετατίθεται στους προμηθευτές κι εν συνεχεία αυτοί πιέζουν τις επιχειρήσεις επ’ απειλή «stop» των πιστώσεων. Και κάπου εκεί στη μέση, επιτείνουν το πρόβλημα οι απαιτήσεις Δημοσίου και τραπεζών για την ομαλή εξυπηρέτηση τρεχουσών και παλαιότερων υποχρεώσεων.
Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Μια από τις σκέψεις που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι να προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα το «εργαλείο» της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο αποδεικνύεται σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι μέρος αυτών των κρατικών δανείων να μετατραπούν σε επιδοτήσεις, δηλαδή σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που προϋποθέτει νομοτεχνική επεξεργασία, έτσι ώστε να μην «κολλήσει» στους Κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, οι οποίοι βέβαια έχουν «χαλαρώσει» λόγω της πανδημίας. Η Κομισιόν εκτιμά, άλλωστε, ότι ένα μέρος αυτών των δανείων ούτως ή άλλως θα πρέπει να θεωρείται χαμένη υπόθεση για το Δημόσιο.
«Ενέσεις ρευστότητας» για την αποφυγή ενός «τσουνάμι» απολύσεων
Οι «ενέσεις» ρευστότητας κρίνονται σε κάθε περίπτωση αναγκαίες, αφού σε διαφορετική περίπτωση το «τσουνάμι» απολύσεων θα είναι αναπόφευκτο στους επόμενους, δύσκολους μήνες, πριν ξεκινήσει- καλώς εχόντων των πραγμάτων- η ανάκαμψη.
Πανευρωπαϊκή έρευνα της Intrum έδειξε ότι το 29% των επιχειρήσεων θέλει να μειώσει τις προσλήψεις, ως μέτρο προετοιμασίας για την ύφεση, τάση που ασφαλώς θα θέσει σε δοκιμασία και το εγχώριο φιλόδοξο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις δείχνουν διάθεση να περικόψουν δραστικά τα λειτουργικά τους κόστη ως αντίβαρο στην αυξανόμενη πίεση ρευστότητας. Είναι ενδεικτικό ότι το 54% των ελληνικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν ήδη αποδεχθεί μεταγενέστερους από τους συμφωνηθέντες χρόνους πληρωμής, από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, έτσι ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία….