Την άμεση αξιολόγηση της πρόταση διακοπής του τέλους διαμονής στα πληγέντα - από το λουκέτο του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων Thomas Cook -ξενοδοχεία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ως μια πρώτη δράση, για το εν λόγω ζήτημα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών και μετά τη σημερινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν την πλήρη εικόνα προτού ληφθεί κάθε απόφαση. Κατά συνέπεια τις επόμενες ώρες θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση αν θα προχωρήσει το υποουργείο Οικονομικών στην αναστολή της καταβολής του τέλους διαμονής. Αυτό, όπως τονίζεται, θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, αν τελικά επικυρωθεί.
Σαφή εικόνα θα προκύψει, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, από τα στοιχεία που θα αποστείλουν στο υπουργείο οι ξενοδόχοι, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί.
Αν τα δεδομένα ωστόσο το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000.
Τέλος τονίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού πριν τη σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που έτρεχε από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο περιέσωσε 1,1 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως οι αποκλίσεις στις εκτιμήσεις για την ζημία του ελληνικού τουρισμού είναι όντως μεγάλες. Τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι για φέτος δεν θα είναι μεγάλες, ενώ άλλοι θεσμικοί παράγοντες, όπως ο ΣΕΤΕ υπολογίζει τη ζημία από 250 έως 500 εκατ. ευρώ!
ΣΕΤΕ: Τεράστιες οι επιπτώσεις, από 250-500 εκατ. ευρώ η ζημιά
Οι επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook στην ελληνική τουριστική αγορά, ήδη, κάνουν την εμφάνισή τους και είναι πράγματι τεράστιες. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού να προχωρήσουν στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ, προτείνει:
- Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
- Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
- Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
- Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.
Ξενοδόχος στην Κρήτη έφαγε «πιστόλι» 650.000 ευρώ
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές που προκάλεσε η χρεοκοπία του Διεθνούς Οργανωτή Ταξιδίων (Tour Operator) Τhomas Cook, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του κλάδου.
Από την Κρήτη, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού την φετινή περίοδο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης.
Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη.
Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, πάντα με τα όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω (για την Κω άλλωστε ήταν το τελευταίο ταξιδιωτικό ποστάρισμα της Thomas Cook), αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. "θα γονατίσουν από το κανόνι"…σημειώνει με νόημα η κυρία Σβύνου. Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων σημειώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη "χασούρα" από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως τονίζει.
Στο σημείο αυτό η κυρία Σβύνου ζητά από τα αρμόδα υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν. Σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και νέες πληροφορίες για το εύρος των συνεπειών από το κανόνι της Thomas Cook.
Για την επόμενη περίοδο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι το κενό που αφήνει η Thomas Cook θα καλυφτεί και δεν αναμένονται περαιτέρω αναταράξεις. Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυρία Σβύνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, μετά την έξοδο της Thomas Cook. Ανάλογες ανησυχίες εγείρονται και στις Σποράδες όπου η πλειοψηφία των τουριστών είναι Βρετανοί Εγκλωβισμένοι τουρίστες υπάρχουν και στην Κέρκυρα, περί τους 3.000 όπου από το πρωί καταγράφονται ουρές στο αεροδρόμιο.
Τουριστικοί πράκτορες στο Λονδίνο: «Οι ζημιές δεν θα είναι μεγάλες φέτος»
Οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο για την φετινή σεζόν, καθώς η χρονική στιγμή συμπίπτει με το τέλος της περιόδου αιχμής του καλοκαιριού.
Ωστόσο, η επίδραση που θα υπάρξει στην ελληνική τουριστική αγορά, κατά την επόμενη τουριστική σεζόν, θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις εταιρίες που θα εξαγοράσουν το μερίδιο της Tomas Cook, και εάν η πολιτική που θα ακολουθήσουν επηρεάσει το capacity προς τη χώρα μας. Σε ότι αφορά τα ποσά που οφείλει η εταιρία προς τους ξενοδόχους για την φετινή σεζόν, ένα σημαντικό κομμάτι παραμένει ακάλυπτο, και η διαδικασία για τις αποζημιώσεις αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα.
«Δεν κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου για την φετινή σεζόν τουλάχιστον, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ως Ελλάδα την επιστροφή των τουριστών στην πατρίδα τους, είτε πρόκειται για Βρετανούς, Γερμανούς (που είναι κατά πολλοί περισσότεροι από τους πρώτους), ή Σκανδιναβούς, που έχουν αγοράσει πακέτα Tomas Cook. Υπάρχει η διαβεβαίωση από το υπουργείο Τουρισμού ότι αυτό θα γίνει και όπως αναφέρουν όλοι οι tour operators της Βρετανίας που έχουν αγοράσει πτήσεις με την Tomas Cook, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον επαναπατρισμό των Βρετανών» δήλωσε η υπεύθυνη του γραφείου του ΕΟΤ στη Βρετανία, Έμυ Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μετά την είδηση της κατάρρευσης μίας από τις παλαιότερες τουριστικές εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μέχρι στιγμής, ανέφερε, δεν υπάρχει ενημέρωση για ακυρώσεις πακέτων προς την Ελλάδα, αφού tour operators που είχαν αγοράσει πτήσεις της Tomas Cook για να δημιουργήσουν ένα τουριστικό πακέτο, δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα. «Η Sunvil, μία από τις σημαντικές tour operators, λέει πως έχει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου όλα τα πακέτα και τις πτήσεις διασφαλισμένα» εξήγησε η κ. Αναγνωστοπούλου, γιατί η διαμονή είναι εξασφαλισμένη από τους tour operators και μόνο οι πτήσεις ήταν της Tomas Cook, αλλά και αυτές επιχειρείται να διασφαλιστούν από τα τουριστικά γραφεία, που αναζητούν άλλη εταιρία για να ταξιδέψουν οι πελάτες τους, είτε προς ή από την Ελλάδα.
Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις και τις οφειλές από τη φετινή σεζόν
Σε ότι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων της εταιρίας προς ξενοδοχεία και υπαλλήλους της στην Ελλάδα, οι βρετανικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την αποπληρωμή τους. Αναφερόμενη στο θέμα, η κ. Αναγνωστοπούλου σχολίασε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν οφειλές από τη φετινή σεζόν, που δεν έχουν πληρωθεί και η διαδικασία αποπληρωμής αποτελεί μία μακροπρόθεσμη διαδικασία. «Η εταιρία έχει πει ότι οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά και θα πάρει κάποιο χρόνο, θα υπάρξουν και κάποιες δικανικές αποφάσεις, ίσως χρειαστεί να καλυφθούν από το βρετανικό κράτος. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για τέτοιες αποφάσεις» είπε.
Ποιοι επωφελούνται από την κατάρρευση της Thomas Cook
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Thomas Cook. Αν και όλα παραμένουν ακόμη ρευστά, ως προς το θέμα της πώλησης της εταιρίας, ωστόσο, ήδη υπάρχουν από τις πρώτες ώρες επωφελούμενοι από την κατάρρευσή της. Οι μέχρι σήμερα ανταγωνιστές της μακροβιότερης τουριστικής επιχείρησης στη Βρετανία, βλέπουν ώθηση στα δικά τους επιχειρηματικά κέρδη. Ήδη από το πρωί η Tui είδε τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από 6% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE 100 Index), ενώ η αεροπορική EasyJet είδε κέρδη 5% (FTSE 250 Index).
Σύμφωνα πάντως με την κ. Αναγνωστοπούλου, ο ελληνικός τουρισμός για το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντικατάσταση του πτητικού έργου της Thomas Cook και από τη μείωση ή όχι του capacity. «Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πολλές επιπτώσεις, αντίθετα, εάν εξαγοραστούν από κάποιες εταιρίες που αναμένεται, θεωρώ ότι θα διατηρηθεί το έργο προς την Ελλάδα» σχολίασε.
H Thomas Cook είχε κλείσει το 2018 περίπου τρία εκατομμύρια πακέτα για την Ελλάδα, αλλά φέτος ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος. Τα πακέτα αυτά δεν προέρχονταν μόνο από τη Βρετανία, αλλά και από άλλες χώρες όπου διατηρούσε γραφεία η εταιρεία, όπως Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία.
Brexit ή λάθος στρατηγική διαχείριση;
Μπορεί η αβεβαιότητα του Brexit να έπαιξε ρόλο στο τέλος της εταιρείας, ωστόσο, η Thomas Cook αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στις αλλαγές που επήλθαν στην αγορά του τουρισμού τόσο από τις κρατήσεις μέσω διαδικτύου όσο και από την αύξηση των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.
Ειδικοί σύμβουλοι στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων εκτίμησαν με σχόλιά τους στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι σίγουρα μία σειρά παραγόντων συνέβαλαν στην κατάρρευση της Thomas Cook, όπως το Brexit και οι ηλεκτρονικές κρατήσεις, ωστόσο, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η στρατηγική διαχείρισης της εταιρίας. Συνεργάτης μίας από τις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων, της Begbies Traynor, υποστήριξε ότι εγείρονται ερωτηματικά για την στρατηγική της διοίκησης, καθώς παρόμοιες αντιξοότητες αντιμετώπισαν και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως η Tui, αλλά τελικά ανέπτυξαν ένα περισσότερο ανταγωνιστικό προϊόν. Οι σύμβουλοι υπέδειξαν εξάλλου ως αρνητικό το γεγονός ότι το μοντέλο της Thomas Cook βασίζονταν «στο πρότυπο των ταξιδιωτικών γραφείων σε κεντρικές οδούς χωρίς ιδιαίτερα εντυπωσιακές προσφορές στο διαδίκτυο».
Ο κ. Τόμας Κουκ, ο γάμος στην Ελλάδα, και μία επιβεβαίωση κράτησης που ήρθε μετά την κατάρρευση
Βρετανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η Thomas Cook εξακολουθούσε να κάνει κρατήσεις, λίγες ώρες πριν να ανακοινωθεί το κλείσιμό της, μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Μάλιστα δοκίμασαν να αγοράσουν με επιτυχία πακέτο φθηνών διακοπών στην Ελλάδα, δύο ώρες πριν την κατάρρευση, αξίας 187 λιρών το άτομο, τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονταν πτήση από το αεροδρόμιο του Στάνστεντ, μεταφορές και κατάλυμα. Το σύστημα κρατήσεων της εταιρίας έστειλε επιβεβαίωση στις 08.12 το πρωί, μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, στην οποία μάλιστα αναγράφονταν «Ελπίζουμε να έχετε ένα υπέροχο ταξίδι και περιμένουμε νέα σας κατά την επιστροφή».
Μία άλλη ιστορία, η οποία δημοσιεύεται από την Nottingham Post, διηγείται την ειρωνεία της τύχης στην ιστορία ενός πελάτη που φέρει το ίδιο όνομα με την εταιρία. Ο κ. Τόμας Κουκ δήλωσε «συντετριμμένος» καθώς ο γάμος που ονειρευόταν να κάνει στη Ρόδο, στις 27 Σεπτεμβρίου, για τον οποίο ξόδεψε σχεδόν 10.000 λίρες, μαζί με την σύντροφό του Αμέλια Μπιντς, μάλλον θα πρέπει να ακυρωθεί, μετά το κλείσιμο της εταιρίας. «Η Thomas Cook μας είχε υποσχεθεί μία έκπληξη την ημέρα του γάμου, εξαιτίας της σύμπτωσης του ονόματός μου με αυτό της εταιρίας, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτή η έκπληξη που περιμέναμε» δήλωσε ο πελάτης.
Ένα άλλο ζευγάρι, ο Λέιτον Ρος και η Νάταλι Γουέλς, αντιμετώπισαν εξίσου πικρά νέα, όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ για να πετάξουν στην Κω, όπου την Παρασκευή είναι προγραμματισμένος ο γάμος τους, τον οποίο σχεδίαζαν χρόνια πριν. Κάποια από τα μέλη της οικογένειας, όπως ο πατέρας του γαμπρού και ένα από τα παιδιά τους, βρίσκονται ήδη στο νησί και τους περιμένουν, ενόσω το ζευγάρι προσπαθεί να βρει εισιτήρια με πτήσεις της τελευταίας στιγμής, που μπορεί να κοστίσουν μέχρι και 4.000 λίρες, για να εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται εκεί την ημέρα του γάμου. Όσο για τους 50 καλεσμένους τους, μάλλον θα πρέπει να ακυρώσουν τα σχέδια, καθώς μαρτυρίες επιβατών στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, αναφέρουν ότι ακόμη και εάν βρεθούν εναλλακτικές πτήσεις, οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.