Προβληματισμό για τον κίνδυνο να χαθούν οι όποιες μειώσεις φόρων, εφόσον δεν συνοδευθούν από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα αντιμετωπίζουν τις χρόνιες παθήσεις της ελληνικής οικονομίας, εκφράζει ο ΣΕΒ, φέρνοντας ως παράδειγμα ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν, οι οποίες έμειναν τελικά στη μέση.
«Όπως το αναπτυξιακό αποτύπωμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ήταν στο παρελθόν πενιχρό λόγω της υπερφορολόγησης, έτσι, και στο μέλλον, η μείωση της φορολογίας για να έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα θα πρέπει να συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σίγουρα πρέπει να διασφαλίζεται είναι μια μείωση της φορολογίας να οδηγεί σε αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας. Είναι, λοιπόν, εκ των ων ουκ άνευ η άμεση και μαζική ενεργοποίηση του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης» σημειώνει στο Μηνιαίο Δελτίο ο ΣΕΒ, με φόντο την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, η οποία προσέλκυσε μακροπρόθεσμους επενδυτές και χαρακτηρίστηκε από το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο.
Σύμφωνα με το ΣΕΒ, οι αλλαγές που αναμένονται με την 4η βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0) αλλά και η ανάγκη βιομηχανικής αναζωογόνησης στην ελληνική περιφέρεια θα πρέπει να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών προϋποθέτει τη χάραξη μιας συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής (σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο), έχοντας στο επίκεντρο τους παρακάτω βασικούς άξονες:
- Διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση (κόκκινα δάνεια, δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τραπεζική και εναλλακτική χρηματοδότηση).
- Δραστική μείωση της επενδυτικής γραφειοκρατίας και των φορολογικών αντικινήτρων (άρση εμποδίων σε αδειοδοτήσεις, δικαιοσύνη, φορολογία) και επενδυτικά κίνητρα.
- Βελτίωση της εξαγωγικής δυναμικής (διασυνοριακές διαδικασίες, προώθηση διεθνούς ανταγωνιστικότητας, διακυβέρνηση πολιτικών εξωστρέφειας).
- Αναβάθμιση υποδομών σε περιοχές βιομηχανικής συγκέντρωσης ειδικά της περιφέρειας (δίκτυα ενέργειας, μεταφορές, επιχειρηματικά πάρκα).
- Ενσωμάτωση τεχνολογίας και καινοτομίας στην παραγωγή (ψηφιακές υποδομές, δεξιότητες, επενδύσεις στη ψηφιακή οικονομία, αξιοποίηση διανοητικής ιδιοκτησίας).
- Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού (δεξιότητες και γνώσεις για τις ανάγκες της βιομηχανίας, σύγχρονα συστήματα διοίκησης επιχειρησιακής απόδοσης).
- Κυκλική οικονομία και βιομηχανική συμβίωση.
Σε κάθε περίπτωση, κατά το ΣΕΒ, η εκλογή νέας αυτοδύναμης κυβέρνησης αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω το οικονομικό κλίμα, έχοντας ως βάση τις μέχρι τώρα θετικές εξελίξεις αναφορικά κυρίως με τη δυναμική των εξαγωγών αγαθών, τις αντοχές που επιδεικνύει η μεταποίηση, την καλή πορεία του τουρισμού και τη μείωση της ανεργίας.