Ανάρπαστα έχουν γίνει τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν σαν τρελοί κρατικούς τίτλους με υψηλή απόδοση και χαμηλό ρίσκο, σε ένα περιβάλλον όπου η έντονη φημολογία για ένα νέο QE έχει ρίξει σε αρνητικό έδαφος ακόμα και τα ομόλογα της Πορτογαλίας!
Χθες το ελληνικό 10ετές έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 2%, φτάνοντας ως το 1,99%, για να κλείσει τελικά στο 2,011%, καταγράφοντας μια τρελή κούρσα από το 3,9% της έκδοσης του στην αρχή της χρονιάς. Την ίδια ώρα, το γερμανικό 10ετές- το σημείο αναφοράς- έκλεινε στο -0,375%, το πορτογαλικό στο 0,426%, το ιταλικό στο 1,499%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο 5ετές, που έφτασε στο 1,024%, φλερτάροντας έτσι με το όριο του 1%, ενώ το 7ετές πριν καλά- καλά ανέβει στο ταμπλό, βλέπει την απόδοση του να πέφτει κάτω από το 1,6%, από το 1,9% της έκδοσης.
Πόλος έλξης τα ελληνικά ομόλογα
Το κλίμα προσμονής, που έχει καλλιεργήσει η έντονη φημολογία για ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης λόγω της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει στρέψει τους επενδυτές στα ομόλογα που μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από το... μηδέν, όπως τα βρίσκουν ακόμα και στην Περιφέρεια- με εξαίρεση την Ιταλία η οποία παραμένει υπό την επιτήρηση των αγορών και των Ευρωπαίων- και κάπως έτσι τα ελληνικά χαρτιά, που μέχρι πριν από ένα χρόνο θεωρούνταν ο... αδύναμος κρίκος, αποτελούν πόλο έλξης.
Σύμφωνα, δε, με ποιοτικά στοιχεία του ΟΔΔΗΧ για τις τελευταίες 3 εκδόσεις, φαίνεται ότι πέρα από την υπερπροσφορά, αυξάνεται κάθε φορά το μερίδιο των μακροπρόθεσμων επενδυτών, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες.
Θα συνεχιστεί αυτή η τάση; Κοινή γραμμή όλων των αναλύσεων από επενδυτικές τράπεζες, είναι ότι εφόσον τα δείγματα γραφής από τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης κριθούν θετικά κι εφόσον δεν αμφισβητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε το ράλι θα συνεχιστεί και η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές θα έρθει πιο κοντά. Οι πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι επίκεινται νέες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας, χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό ότι τα ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψουν σε επενδυτική βαθμίδα πριν από τους επόμενους 12 ή 18 μήνες.
Πως το ράλι στα ομόλογα, βοηθά στη μάχη για τα πλεονάσματα
Ωστόσο, αυτό το ράλι και η συμπίεση του κόστους δανεισμού της χώρας, θα βοηθήσει και στη μεγάλη μάχη για τα πλεονάσματα. Όπως έχουν καταστήσει σαφές οι Ευρωπαίοι κι όπως προκύπτει σαφώς από τις αποφάσεις του Eurogroup, κάθε αλλαγή στις 3 βασικές παραμέτρους της Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους, επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την εξίσωση. Αν δηλαδή χαμηλώσει ο πήχης των πλεονασμάτων- που είναι η μια από τις βασικές παραμέτρους- τότε είτε θα πρέπει να βρεθεί από αλλού αυτό το χρήμα είτε οι άλλες δύο παράμετροι θα πρέπει να σημειώσουν σημαντική βελτίωση. Ποιές είναι αυτές οι δύο παράμετροι; Το ΑΕΠ και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Ανάλυση Βιωσιμότητας στηρίζεται στη λογική ότι τα επιτόκια για φέτος θα διαμορφωθούν στο 4,1%, θα αυξηθούν ως το 5,4% μέχρι το 2030, με αποτέλεσμα σε μέσα επίπεδα να υπολογίζονται στο 5,9% ως το 2060. Οι εξελίξεις, μετά από τις τρεις πετυχημένες εκδόσεις ομολόγων των τελευταίων μηνών, αλλά και την τάση που παγιώνεται, έχουν ανατρέψει, όμως, όλο το σχεδιασμό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Επικαιροποίηση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας του ESM, αυτό θα κοστολογηθεί, τουτέστιν θα αποτυπωθεί η βελτίωση στο λόγο Χρέους/ΑΕΠ αλλά στις Ακαθάριστες Δανειακές Ανάγκες των επόμενων ετών, κυρίως μετά το 2033 που λήγει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του Ευρωμηχανισμού.
Προφανές είναι, επίσης, ότι εφόσον αυτός ο φτηνότερος δανεισμός από τις αγορές χρησιμοποιείται για την εξαγορά ακριβότερου χρέους π.χ. από το ΔΝΤ, τότε τα οφέλη μεσομακροπρόθεσμα πολλαπλασιάζονται.