Το Eurogroup, στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ενέκρινε την επιστροφή των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, όπως και την ακύρωση της αύξησης του επιτοκίου, που είχε επιβληθεί σε μέρος του δανείου του ESM, στο δεύτερο μνημόνιο.
Για το ενδεχόμενο χρήσης των κερδών για την ανάπτυξη, όπως ζητά η Ελλάδα, η απόφαση μετατέθηκε για του χρόνου και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.
Η σημερινή συνεδρίαση, αυτή τη φορά, ήταν για καλούς λόγους, όπως επεσήμανε και ο Μάριο Σεντένο.
«Η έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι αρκετά θετική. Βλέπουμε καλά σημάδια εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Συνολικά, βλέπουμε θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων, ακόμη και το να ξεπερνιούνται οι μεταμνημονιακοί δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις πριν από το Eurogroup.
Η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα
«To Eurogroup συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας με βάση την τέταρτη έκθεση εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου.
Καλωσορίζουμε την επιβεβαίωση από τους θεσμούς ότι η Ελλάδα προβλέπεται να πετύχει με άνεση τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Επίσης, καλωσορίζουμε την υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το 2020, που προβλέπεται να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και που περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη, με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας. Η Ελλάδα επίσης έχει κάνει σημαντική πρόοδο με ευρύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην αγορά εργασίας, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την αδειοδότηση επενδύσεων και το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Επιπλέον, δίνουμε βάση στους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και προκλήσεις που επισημαίνονται στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Θα είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου είναι απαραίτητο να επιταχύνει, το μεταρρυθμιστικό momentum, και μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων υπό το πρόγραμμα του ESM, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Επίσης, καλωσορίζουμε τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκταθεί πέραν του Απριλίου του 2020 το τρέχον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και καλωσορίζουμε την πρόθεση να προχωρήσουν με μία ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου πτώχευσης ως τα τέλη του Απριλίου του 2020. Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει στη διασφάλιση μιας κατάλληλης επιβολής όλων των εγγυήσεων, που θα βοηθούσε στην ομαλοποίηση της παροχής πιστώσεων του τραπεζικού τομέα. Θα είναι επίσης κρίσιμο να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων δανείων, την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων χρεοκοπίας νοικοκυριών στα δικαστήρια και την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Αυτά τα ζητήματα θα εξακολουθήσουν να είναι υπό παρακολούθηση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση της δεύτερης δόσης που συνδέεται με τα μέτρα για το χρέος. Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EuroWorking Group και ο EFSF αναμένεται να εγκρίνουν την αποταμίευση του ποσού και τη μείωση του επιτοκίου συγκεκριμένων δανείων του EFSF, με συνολική αξία 767 εκατ. ευρώ.
Το Eurogroup δίνει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς την εντολή να ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες για την πιθανή χρήση των ANFA και SMP (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα) για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση κοινά συμφωνημένων επενδύσεων, που συμβαδίζουν με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018. η επόμενη συζήτησή μας για την Ελλάδα θα είναι βασισμένη στην πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2020».