Πώς θα καλυφθούν τα έξοδα της νέας καραντίνας -Τα όπλα του ΥΠΟΙΚ - iefimerida.gr

Πώς θα καλυφθούν τα έξοδα της νέας καραντίνας -Τα όπλα του ΥΠΟΙΚ

κορωνοϊός κλειστά καταστήματα
Προετοιμασμένοι με μέτρα στήριξης, ακόμη και για το χειρότερο πιθανό σενάριο στο lockdown, θέλουν να είναι στο ΥΠΟΙΚ / Φωτογραφία: EUROKINISSI, ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

«Πρέπει να ελπίζουμε και να ενεργούμε για το καλύτερο, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο», είναι η φράση του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, που αποκαλύπτει την... εμπόλεμη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζοντας ένα δεύτερο lockdown, με την προσδοκία ότι όντως θα λήξει σε 3 εβδομάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε ανάλογα με τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης» τόνιζε άλλος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση του συμπληρωματικού «πακέτου» μέτρων στήριξης, που προσθέτει άλλο 1 δισ ευρώ στο λογαριασμό των 2,3 δισ ευρώ στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου.

Η εκτενής αναφορά, μάλιστα, στο περιβόητο «μαξιλάρι»- το οποίο τυπικά ανέρχεται σε 37,5 δισ, αλλά ουσιαστικά τα διαθέσιμα είναι λιγότερα από 22 δισ αφού τα υπόλοιπα είναι «κλειδωμένα» από τον ESM- επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων θα καλύψουν χρονικά τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ανάκαμψη, εν μέρει, στον Τουρισμό το 2021

Η Εκθεση της Κομισιόν δεν αφήνει, άλλωστε, καμία αμφιβολία για τις αβεβαιότητες που σκιάζουν και την ελληνική οικονομία, καθώς χωρίς καν να έχει ενσωματώσει τις επιπτώσεις αυτού του δεύτερου lockdown, χαμήλωσε τον πήχη της ανάκαμψης του 2021 στο 5% από 6% στις Θερινές Προβλέψεις. «Οι τουριστικές αφίξεις αναμένεται να ανακάμψουν μόνο εν μέρει το 2021 και το 2022», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι Βρυξέλλες, «φωτογραφίζοντας» έτσι τους κλάδους, που θα χρειαστούν ενίσχυση και τους επόμενους μήνες: καταλύματα- εστίαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ζητήματα που «καίνε» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στο οικονομικό επιτελείο δεν τρέφουν, όμως, αυταπάτες ότι αυτοί θα είναι οι μόνοι κλάδοι, που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Μικρομεσαίοι και έμποροι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου επιβεβαίωσης των εκτιμήσεων για «λουκέτα» σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που ήδη ασφυκτιούν. Ποια είναι τα θέματα που τους «καίνε»;

  • Το κόστος των ενοικίων, που μπορεί να περιορίζεται, αλλά τα 6 στα 10 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν ακόμα και από κλειστές επιχειρήσεις
  • Οι οφειλές σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ
  • Η συσσώρευση φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, που δεν διαγράφονται αλλά μετατίθενται για την Άνοιξη, όταν ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, μόλις τότε θα αρχίσει να γυρίζει ο τροχός της οικονομίας

Παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ για τις επιταγές

Ως ειδικό θέμα χαρακτηρίζονται οι επιταγές, καθώς πέρα από τον εκδότη, η αδυναμία πληρωμής συμπαρασύρει τους λήπτες, ανοίγοντας έτσι ένα νέο φαύλο κύκλο στην αγορά. Με αυτό το σκεπτικό, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα παρέμβαση σε δύο κατευθύνσεις: 1) παράταση της αναστολής πληρωμών 2) μη υπαγωγή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Οι διατάξεις είναι υπό εξέταση, με κλαδικά κριτήρια και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η σχετική διάταξη εντός των ημερών.

Η παροχή ρευστότητας χαρακτηρίζεται, σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο στοίχημα. Με τα έως τώρα δεδομένα, έχει πέσει «ζεστό» χρήμα περίπου 8 δισ ευρώ:

  • Από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής 3,1 δισ ευρώ
  • Από τις εγγυοδοσίες άλλα 3,1 δισ ευρώ
  • Από το ΤΕΠΙΧ περίπου 1,7 δισ ευρώ

Ανοίγει και έκτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής το 2021

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά όσον αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που θα πάρει κατά το ήμισυ τη μορφή επιχορηγήσεων για τον 4ο και 5ο κύκλο, όλα δείχνουν ότι με την αρχή της νέας χρονιάς θα ανοίξει και νέος, 6ος κύκλος. «Το εργαλείο πέτυχε», λένε από το υπουργείο Οικονομικών, εστιάζοντας στο γεγονός ότι αποδέκτες ειδικά του 3ου κύκλου είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις και μάλιστα σε ποσοστό 30% στη νησιωτική χώρα, όπου η «βουτιά» του Τουρισμού επέτεινε τα προβλήματα. Ενδεικτικό των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου είναι ότι ο 4ος κύκλος, που ανοίγει μέσα στο μήνα, θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένος, φτάνοντας στο 1 δισ ευρώ, με ελάχιστη ενίσχυση 2.000 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ