Τελικά θα απαιτηθεί περαιτέρω νομοτεχνική προετοιμασία και επεξεργασία το υπό διαμόρφωση πλαίσιο για τα αγροτικά δάνεια, που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Όπως διευκρινίζουν από το ΥΠΕΘΟ, η διάταξη δεν θα συμπεριληφθεί τελικά στο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, αλλά θα έλθει στη Βουλή σε επόμενη φάση.
Η ρύθμιση για τις δανειακές απαιτήσεις αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών, αναμένεται να δώσει οριστική λύση διευθέτησης σε απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων, περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, καθώς και απελευθέρωση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αυτή, θα δοθεί η δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης μέρους ή συνόλου του χαρτοφυλακίου σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων με αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα, για τις οποίες έχει ήδη θεσμοθετηθεί σαφές πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του ν. 5072/2023. Μέσω της δυνατότητας αυτής, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής τόκων, απομείωσης του δανείου, αναχρηματοδότησης αυτού αλλά και διαγραφή μέρους ή του συνόλου του οφειλόμενου ποσού.
Επιπλέον, θα προβλεφθεί η δυνατότητα της Τράπεζας της Ελλάδος να ορίζει συγκεκριμένους στόχους (ανακτήσεις- έξοδα) αλλά και συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου που καταρτίζεται, θα ρυθμιστεί το ειδικότερο ζήτημα των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών-αγροτικών συνεταιρισμών, ενώ θα δοθεί δυνατότητα στον Ενιαίο Ειδικό Εκκαθαριστή, με την επωνυμία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.», να μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.