Η συνεχής μείωση του χρέους και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, επισημαίνει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Στις 26/01, ο διεθνής οίκος διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB- με σταθερές προοπτικές.
Τι θα κρίνει μια νέα αναβάθμιση
Η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εξαρτάται από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τη βαθύτερη δημοσιονομική εξυγίανση, την περαιτέρω μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και τη διαρθρωτική οικονομική μεταρρύθμιση που αντισταθμίζει την πολυετή υποεπένδυση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
«Η στήριξη της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, η βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών και το ενισχυμένο τραπεζικό σύστημα οδήγησαν στην απόφασή μας να αναβαθμίσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε BBB- τον Αύγουστο του περασμένου έτους, βοηθώντας το κράτος να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα», τονίζει η Scope Ratings.
Περαιτέρω μείωση του χρέους
Για την περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, απαιτείται σταθερή ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και συνεχής δημοσιονομική εξυγίανση για τη διασφάλιση σημαντικής μείωσης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, παρόλο που έχει ήδη μειωθεί κάτω από τα προ-Covid περιόδου επίπεδα - εκτιμάται σε 160,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 - και φαίνεται να συγκλίνει με εκείνο της Ιταλίας. Παρόλα αυτά, ο λόγος του χρέους παραμένει ο υψηλότερος της ζώνης του ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών για να διασφαλίσει την περαιτέρω σταθερή μείωση του χρέους.
Ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Δεύτερον, είναι απαραίτητη η περαιτέρω πρόοδος στην ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η κερδοφορία ανέκαμψε πρόσφατα. Οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12,9% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. «Βλέπουμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί, υποβοηθούμενη από τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου και τη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες», σημειώνει η Scope στην έκθεσή της.
Οι τράπεζες έχουν επίσης προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, αν και εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους μέσους όρους της ΕΕ όσον αφορά τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL). Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε επίπεδο συστήματος μειώθηκαν στο 7,9% τον Σεπτέμβριο του 2023 από το άνω του 49% στα μέσα του 2017. Η κυβέρνηση στήριξε τις τιτλοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων υιοθετώντας ένα σύστημα που παρέχει δημόσιες εγγυήσεις για τα senior notes. Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την παράταση αυτού του καθεστώτος Hercules τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.
Η Scope αναμένει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται προληπτικά την ποιότητα του ενεργητικού τους για να κλείσουν περαιτέρω το χάσμα έναντι της υπόλοιπης ΕΕ. Ταυτόχρονα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται να αυξηθούν και πάλι στο μέλλον λόγω της επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στις δυνατότητες εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών.
Πολιτική σταθερότητα και πληθωρισμός
Η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση της εφαρμόζουσας πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, επισημαίνει η Scope.
Η πρόσφατη υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας μας δίνει την πεποίθηση ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη δεν είναι παροδική, αλλά υπάρχουν ωστόσο αρκετές προκλήσεις για τις προοπτικές.
Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται προς τον στόχο της ΕΚΤ για το 2%. Ο πυρήνας του πληθωρισμού βρίσκεται αρκετά πάνω από το 2% παρά τον πρόσφατο σημαντικό αποπληθωρισμό.
«Βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες κρίσεις από την πλευρά της προσφοράς ενόψει ενός ταραγμένου διεθνούς πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, οι οποίες θα μπορούσαν να στείλουν και πάλι τον πληθωρισμό υψηλότερα αργότερα και να αναβάλουν περαιτέρω την πληρέστερη εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής», τονίζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.
Περιβαλλοντικές προκλήσεις
Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι επίσης σχετικές για περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην άνοδο της θερμοκρασίας και σε συχνότερους καύσωνες και πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας.
Τέλος, θα μπορούσαν να προκύψουν νέες πολιτικές προκλήσεις εάν η κυβέρνηση απομακρυνθεί από τις τρέχουσες φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές μετά τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως το 2027.
Η ανάκτηση του καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας συνέβαλε στη μείωση των διαφορών των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων - σε λιγότερο από 100 μ.β. έναντι της Γερμανίας πρόσφατα - αντανακλώντας τη σημαντικά καλύτερη εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δομής της οικονομίας και την ενίσχυση της μακροοικονομικής βιωσιμότητας θα συμβάλει στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για τους ξένους και εγχώριους επενδυτές, καταλήγει η Scope Ratings.