Ρώσοι ολιγάρχες, στους οποίους η Δύση επέβαλε κυρώσεις για τις σχέσεις τους με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, συρρέουν στην Τουρκία για να εξασφαλίσουν μέσω επενδύσεων τουρκική υπηκοότητα.
Με την ΕΕ να τους αποκλείει από το ευρωπαϊκό real estate, Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι δραστηριοποιούνται στην τουρκική αγορά για μεγάλες επενδύσεις που θα τους αποφέρουν κέρδη, καθώς και τουρκικά διαβατήρια, αναφέρει το «Forbes», επικαλούμενο μεταξύ άλλων τον Σερίφ Ναντι Βαρλί, επικεφαλής μεσίτη ακινήτων της Vartur Real Estate με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Ρώσοι ολιγάρχες επιζητούν επίσης να επενδύσουν στον κτηματομεσιτικό τομέα της Τουρκίας, σύμφωνα με το περιοδικό.
«Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία αρχίσαμε να βλέπουμε μια σημαντική αύξηση της ζήτησης από Ρώσους αγοραστές» είπε η Ζεϊνέπ Φιράτογλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας πολυτελών ακινήτων Space, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Οι πωλήσεις σε Ρώσους αυξήθηκαν κατά 96% σε διάστημα ενός χρόνου τον Φεβρουάριο, ανέφερε το «Forbes», επικαλούμενο στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μια ανοδική τάση που συνεχίστηκε και τον Μάρτιο με την αγορά 21% περισσότερων κατοικιών σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Γιατί στρέφονται στην Τουρκία οι Ρώσοι ολιγάρχες
Η Τουρκία εξέφρασε μεν την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά δεν ακολούθησε τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ή σε επιχειρηματίες που συνδέονται με τον Πούτιν. Επέτρεψε μάλιστα σε Ρώσους ολιγάρχες, όπως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, να αγκυροβολήσουν τα σούπερ γιοτ τους σε λιμάνια της και διαμήνυσε ότι και άλλοι ολιγάρχες θα είναι ευπρόσδεκτοι ως τουρίστες και επενδυτές στη χώρα.
Τουλάχιστον οκτώ σούπερ γιοτ Ρώσων ολιγαρχών, μεταξύ άλλων τα Eclipse και Solaris του Αμπράμοβιτς, βρίσκονται αγκυροβολημένα στην Τουρκία ή απέπλευσαν πρόσφατα, και η συνολική τους αξία υπερβαίνει το 1,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ειδικούς της Vessels Value.
«Οι κυρώσεις που επέβαλαν ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ ώθησαν τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές για επενδύσεις. Η Τουρκία ξεχώρισε ως βιώσιμη επιλογή λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της ανεπτυγμένης αγοράς και του τραπεζικού της συστήματος, αλλά και λόγω της ουδέτερης στάσης της έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας», τόνισε η Φουράτογλου.
Υπηκοότητα έναντι επενδύσεων
Ένας από τους βασικούς λόγους που οι Ρώσοι ολιγάρχες επιλέγουν την Τουρκία είναι το «Πρόγραμμα Παροχής Υπηκοότητας μέσω Επενδύσεων», που παρέχει τουρκικό διαβατήριο εντός τριών-τεσσάρων μηνών σε αλλοδαπούς που θα επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 δολάρια σε ακίνητα ή μισό εκατομμύριο δολάρια σε κρατικά ομόλογα, εταιρείες, επενδυτικά κεφάλαια ή σε κάποιον λογαριασμό σε τουρκική τράπεζα, λέει το «Forbes», σημειώνοντας ότι και αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν τέτοια προγράμματα, που ίσως σύντομα τερματιστούν.
Παράκτιες πόλεις όπως το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), η Μαρμαρίδα και το Φετιγιέ (Μάκρη) είναι οι πλέον προτιμώμενοι προορισμοί Ρώσων ολιγαρχών που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα των ακινήτων στην Τουρκία, καθώς τέσσερα από τα οκτώ πολυτελή γιοτ τους έχουν αγκυροβολήσει στις περιοχές αυτές.
Ρώσοι ανοίγουν δεκάδες εταιρείες στην Τουρκία
Πέραν των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων, Ρώσοι ολιγάρχες ανοίγουν και εταιρείες στην Τουρκία, 64 τον αριθμό μόνο τον περασμένο Μάρτιο, αριθμός τετραπλάσιος σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, που αναμένεται να έχει αυξηθεί κι άλλο τον Απρίλιο, όπως δήλωσε ο Εράι Σαγίν, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Sayin Law & Consulting με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το «Forbes», χρειάζονται μόλις πέντε μέρες για τη σύσταση μιας εταιρείας στην Τουρκία και η διαδικασία στοιχίζει περί τα 3.400 δολάρια.
Οι περισσότερες από τις εταιρείες που ανοίγουν οι Ρώσοι ολιγάρχες αποβλέπουν σε επενδύσεις σε ακίνητα, αλλά και στη βιομηχανία ενέργειας.
Ο Σαγίν είπε ότι αναμένει από ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους, όπως στη βιομηχανία λιπασμάτων -εκ των βασικών εξαγωγικών τομέων της Ρωσίας-, να χτίσουν εργοστάσια και να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, εφόσον η Δύση συνεχίσει την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.
«Βραχυπρόθεσμα αναμένουμε από Ρώσους πολίτες να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα με την αγορά ακινήτου στην Τουρκία, για να έχουν μια εναλλακτική στα ρωσικά τους διαβατήρια. Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα περιμένουμε από Ρώσους ολιγάρχες να μεταφέρουν επιχειρήσεις και περιουσιακά τους στοιχεία στην Κωνσταντινούπολη και οι οικογένειές τους να ζουν στην Τουρκία ή σε ευρωπαϊκές χώρες», είπε η Φιράτογλου.