«Οικονομικός πόλεμος» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -Πτώση στα χρηματιστήρια, έκρηξη στις τιμές ενέργειας - iefimerida.gr

«Οικονομικός πόλεμος» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -Πτώση στα χρηματιστήρια, έκρηξη στις τιμές ενέργειας

Αγωγός φυσικού αερίου της Gazprom
Αγωγός φυσικού αερίου της Gazprom / Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, με τα χρηματιστήρια να καταρρέουν και τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες γνώρισαν σήμερα μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις τους από τον Μάρτιο του 2020, καταγράφοντας «βουτιά» μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφότου κατέγραψε πτώση έως και άνω του 5% το μεσημέρι, το Παρίσι έκλεισε με μεγάλες απώλειες ύψους 3,83%, η Φρανκφούρτη έπεσε κατά 3,96% και το Μιλάνο σταμάτησε στο -4,10%.

Το Λονδίνο κατέγραψε πτώση 3,88%, την ώρα που οι ρωσικοί δείκτες κατέρρευσαν κατά 30% και πλέον.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υπέστη μίνι κραχ με πτώση της τάξης του 6,42% στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, ενώ «χάθηκαν» 4,2 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση.

Η υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που ήδη επιβαρύνει με πρωτοφανή τρόπο τα ελληνικά νοικοκυριά, αυξήθηκε περαιτέρω.

Η αυριανή μέση χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 235,50 ευρώ, καταγράφοντας έτσι αύξηση 34,10% σε σύγκριση με τη σημερινή τιμή, ενώ η μέγιστη τιμή θα φτάσει στα 349 ευρώ ανά MWh!

Στη Γαλλία η αντίστοιχη τιμή ανέρχεται στα 245 ευρώ, στο Βέλγιο στα 242 και στην Ισπανία στα 240 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης ζητά έκτακτα μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις στην ενέργεια

Το θέμα της ενεργειακής κρίσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απασχολεί και την έκτακτη διά ζώσης συνεδρίασης των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχει ζητήσει έκτακτα μέτρα στήριξης από την Κομισιόν στις ευρωπαϊκές χώρες, για τις αυξήσεις στην ενέργεια. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «η απάντηση της ΕΕ στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι εξαιρετικά δυναμική».

Και στο Eurogroup της Παρασκευής το ενεργειακό

Πέρα από τις κυρώσεις που συζητούνται σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, το βάρος πέφτει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το ράλι τιμών στην ενέργεια. Ενδεικτικό της μεγάλης ανησυχίας που έχει προκαλέσει ο καλπασμός του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είναι ότι τροποποιήθηκε η ατζέντα του αυριανού Eurogroup.

Συγκεκριμένα, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μια γενική συζήτηση για τον πληθωρισμό και τις μακροοικονομικές εξελίξεις, η ατζέντα άλλαξε και συμπεριλήφθηκε ειδικό θέμα συζήτησης για το Ουκρανικό και τις επιπτώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο, μέσω του οποίου θα μπορούν να χρηματοδοτούνται μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά- επιχειρήσεις στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προς συζήτηση είναι η πρόταση για εξαίρεση αυτών των δαπανών από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, για όσο διαρκεί η κρίση.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση θα γίνει πιο επιθετικός.

Το σχέδιο επιδοτήσεων, που συμπεριλήφθηκε στη 13η Έκθεση Αξιολόγησης, προβλέπει 1 δισ. ευρώ ως τον Ιούλιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά όλα δείχνουν ότι το κόστος θα ανεβεί, πιθανότατα με κάλυψη και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια

Με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, εστάλη επιστολή στην υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili, που κοινοποιήθηκε και στην επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, Alexander Nikolov και της Ρουμανίας, Virgil-Daniel Popescu, με την οποία ζητείται έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Ο Έλληνας υπουργός ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνει, η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών-μελών.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι η δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος σημείωσε ότι «πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τους άμαχους, η ουκρανική κρίση αναμένεται να επηρεάσει ποικιλοτρόπως την παγκόσμια οικονομία, κάτι που φαίνεται και από τη ''βουτιά'' που κάνουν μέχρι τώρα τα χρηματιστήρια».

«Ειδικότερα όμως, για τη χώρα μας υπάρχει έντονη ανησυχία για τον επαρκή εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, ενώ αν συνεχιστεί η κρίση τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αρνητικές εξελίξεις και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως στον τουρισμό», προσέθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια ανέφερε: «Πρόκειται δηλαδή για άλλο ένα πλήγμα στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε μία περίοδο που το κύμα της ακρίβειας απειλεί τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων. Χωρίς την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία είχαμε μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και η εκτίμησή μου ήταν ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά θα ξεπερνούσαν το 30%, ενώ και ο πληθωρισμός θα σκαρφάλωνε κοντά στο 8%. Πλέον φοβάμαι ότι εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης οι εκτιμήσεις μου, αλλά και άλλων παραγόντων της αγοράς, θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω».

«Σύννεφα» πάνω από τον ελληνικό τουρισμό

Οι πολεμικές εξελίξεις επηρεάζουν το παγκόσμιο πλαίσιο σταθερότητας, και ως επακόλουθο και την τουριστική βιομηχανία. 

Βάσει στοιχείων της ΤτΕ, η Ελλάδα εισέπραξε από τον εισερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία περίπου € 433 εκατ. το 2019 (2,5% του συνόλου). Οι εισπράξεις από τη Ρωσία τους εννέα πρώτους μήνες του 2021 ανήλθαν στο 19% των αντίστοιχων των εννέα πρώτων μηνών του 2019.

Η οπισθοδρόμηση στην τουριστική κίνηση από τη Ρωσία το 2020 και το 2021 δείχνει το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα προέλευσης τουριστών για την Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάσει στοιχείων της ΤτΕ, το 2019 σημειώθηκαν 582.900 αφίξεις Ρώσων τουριστών, το 2020 25.700, ενώ στο 9μηνο του 2021 ήταν 66.600.

Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία ήταν 433 εκατ. ευρώ για το 2019, 14,3 εκατ. ευρώ το 2020 και 68 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021.

Οι εισπράξεις ανά τουρίστα από τη Ρωσία ήταν 743,5 ευρώ για το 2019, 556,4 ευρώ για το 2020 και 1.021 ευρώ για το 9μηνο του 2021.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί τα πτητικά προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών για τους καλοκαιρινούς μήνες, τα πάντα όμως ενδέχεται να αλλάξουν, ενώ αναμένεται να επηρεαστεί και η τουριστική κίνηση από τις γειτονικές της Ρωσίας χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ