Το ρωσικό ρούβλι σταθεροποιήθηκε πάνω από τα 64 ρούβλια ανά δολάριο τη Δευτέρα και ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών έναντι του ευρώ.
Το ρούβλι είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, πράγμα που οφείλεται στην τεχνητή υποστήριξη από τους ελέγχους κεφαλαίων που επέβαλε η Ρωσία για να θωρακίσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, για τους διεθνείς αναλυτές δεν ήταν σαφές εάν η απαίτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια ήταν ακόμα ένας τρόπος υποστήριξης του νομίσμαστος.
Πάντως, στις 11:31 GMT της Δευτέρας, το ρούβλι ήταν 2% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στις 63,21 μονάδες, ενώ την Παρασκευή έφτασε κοντά στο ισχυρότερο όριο από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2020, στα 62,6250.
«Τα τρέχοντα μέτρα ελέγχου κεφαλαίων επανέφεραν το ρούβλι στα προ της πανδημίας επίπεδα», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Rosbank, προβλέποντας ότι το ρούβλι θα φτάσει στα 90 ρούβλια ανά δολάριο μέχρι το τέλος του έτους.
«Στο εγγύς μέλλον, μια νέα επιτροπή για τη ρύθμιση της αγοράς συναλλάγματος μπορεί να προσαρμόσει αυτούς τους περιορισμούς, αλλά μέχρι τότε, η σταθεροποίηση USD/RUB μπορεί να παραμείνει στο χαμηλό όριο του εύρους 63,0-70,0», προσέθεσαν οι Ρώσοι αναλυτές.
«Η ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο θα μπορούσε να μειωθεί στο 62», εκτιμούν Ρώσοι αναλυτές
Έναντι του ευρώ, το ρούβλι σημείωσε άνοδο 2,3% στα 65,60 ρούβλια ανά ευρώ, παραμένοντας κοντά στο ισχυρότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2017 στα 64,9425, το οποίο άγγιξε στο Χρηματιστήριο της Μόσχας την Παρασκευή.
Η αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση και οι φόβοι για ένα νέο πακέτο κυρώσεων για την τιμωρία της Ρωσίας για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι στο επίκεντρο. Όμως ο αντίκτυπός τους μετριάζεται από την υποχρεωτική μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλι από εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές αλλά και από άλλους περιορισμούς.
«Η σταθεροποίηση του ρουβλιού σήμερα μπορεί να είναι μέτρια, αλλά η ισοτιμία του δολαρίου θα μπορούσε σταδιακά να μειωθεί στο 62», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Promsvyazbank.