Η Ρωσία έδωσε έγκριση σε 15 εταιρείες της χώρας να παραμείνουν εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, ανακοίνωσε την Τετάρτη (18/5) το υπουργείο Οικονομικών.
Μεταξύ αυτών των εταιρειών της Ρωσίας συμπεριλαμβάνεται και ο «γίγαντας» στον τομέα των μετάλλων Nornickel, αλλά και ο κολοσσός του παραγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου Novatek.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε υπογράψει τον Απρίλιο ένα νομοσχέδιο το οποίο απαιτεί από τις ρωσικές εταιρείες να διαγράψουν τα αποθετήρια έγγραφά τους για να περιορισθεί η επιρροή που μπορούν να ασκούν οι ξένες χώρες πάνω τους, εκτός αν τους δοθεί άδεια να παραμείνουν εισηγμένες.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι από τις 36 εταιρείες με αποθετήρια έγγραφα οι 19 είχαν ζητήσει την άδεια και οι 15 την έλαβαν.
Ρωσία: Ασαφές ποιες εταιρείες δεν πήραν έγκριση να παραμείνουν εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια
Μέχρι στιγμής, η Nornickel, η Novatek, ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού της Ρωσίας, η Polyus, οι παραγωγοί χάλυβα NLMK, Severstal και Mechel, καθώς και ο παραγωγός πετρελαίου Tatneft, έχουν δηλώσει ότι έχουν το «πράσινο φως» για να παραμείνουν εισηγμένες.
Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom (η κορυφαία της χώρας) δήλωσε προηγουμένως ότι το αίτημά της απορρίφθηκε και αναμένει ότι τα αποθετήρια έγγραφά της θα διαγραφούν από το χρηματιστήριο στις 31 Μαΐου.
Παραμένει ασαφές ποιες άλλες εταιρείες δεν πήραν την έγκριση μετά την υποβολή του αιτήματός τους.
Ακόμη και με την άδεια να παραμείνουν εισηγμένες στα ξένα χρηματιστήρια, το εμπόριο των ρωσικών τίτλων έχει σταματήσει σε ορισμένα δυτικά χρηματιστήρια.
Για παράδειγμα, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου διέκοψε τις συναλλαγές αποθετηρίων εγγράφων των περισσότερων ρωσικών εταιρειών που είναι εισηγμένες όταν οι τιμές των μετοχών τους κατέρρευσαν μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία.
Τα αποθετήρια έγγραφα είναι πιστοποιητικά που εκδίδονται από τράπεζα και αντιπροσωπεύουν μετοχές αλλοδαπής εταιρείας που διαπραγματεύονται σε τοπικό χρηματιστήριο. Επιτρέπουν στους επενδυτές να συναλλάσσονται σε μετοχές του εξωτερικού στη δική τους γεωγραφική και χρονική ζώνη.
Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία από τότε που έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία και ένας αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες εξέταζαν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν αλλού τις ξένες καταχωρήσεις τους.
«Οι περισσότεροι από εκείνους που σχεδιάζουν να συνεχίσουν τα καταθετικά τους προγράμματα σκοπεύουν να τα μεταφέρουν σε άλλες δικαιοδοσίες», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Τετάρτη (18/5), σε συνέντευξη Τύπου, Ιβάν Τσμπεσκόφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου. «Ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι αγορές που είναι ελκυστικές σε ξένες επενδύσεις είναι πιθανόν να μετατοπιστούν προς τα ανατολικά», πρόσθεσε.