Την εκτίμηση ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εξέφρασε ο Σπύρος Ριζόπουλος.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο Επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» παρέθεσε μία σειρά επιχειρημάτων.
Όπως εξήγησε, οι ενδείξεις της παρατεταμένης εκλογολογίας είναι εμφανείς, φέρνοντας τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία, εκτός όλων των άλλων, αποδεικνύουν γιατί οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβούλιου πρέπει να είναι ανεξάρτητες κι όχι κομματικές όπως συμβαίνει στην Ήπειρο.
Στο κόκκινο τα οικονομικά
Ξεκινώντας με την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Ριζόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι εδώ και πολύ καιρό τα ταμεία είναι στο κόκκινο με φθίνουσα πορεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περικοπές χρημάτων από τα υπουργεία, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους η οποία δεν έχει υπολογιστεί, ο εναγκαλισμός διαπλοκής με τους δήμους και οι πλασματικοί προϋπολογισμοί της Περιφερειακής Αρχής, συνθέτουν μια άκρως ανησυχητική κατάσταση.
«Ούτε στην Ήπειρο, ούτε στην ΕΝΠΕ των κομματικά εκλεγμένων Περιφερειαρχών δεν μιλά κανείς για το θέμα της ενέργειας. Η σιωπή τους είναι εκκωφαντική. Το ίδιο και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ενδιαφέρονται μόνο για τις δημόσιες σχέσεις τους με τον Καχριμάνη. Οι προϋπολογισμοί των δήμων εμφανίζουν τεράστιο έλλειμμα 154 εκ. ευρώ το 2021, με τις προβλέψεις για πλεόνασμα 60 εκ. ευρώ για το 2022 να είναι αφερέγγυες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εναγκαλισμός της διαπλοκής με την Περιφέρεια θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Παράλληλα, στην περιφέρεια Ηπείρου φτιάχνουμε πλασματικούς προϋπολογισμούς, ψηφίζουμε τεχνικό πρόγραμμα χωρίς να έχουμε λεφτά και μετά δίνουμε αβέρτα παρατάσεις. Δεν μιλά όμως κανείς σε ένα τεχνητό κλίμα «συναίνεσης» μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο. Κανείς, εκτός από εμάς, που καταψηφίζουμε τους πλασματικούς προϋπολογισμούς από την πρώτη μέρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος.
Τέλος, θύμισε την πρόταση που κατέθεσαν οι Ορίζοντες Ηπείρου από το καλοκαίρι του 2020 για τη δημιουργία ειδικού ταμείου με σκοπό τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία προέβλεπε έναν υπηρεσιακό προϋπολογισμό μέχρι και τον Αύγουστο του 2022 και που αν είχε εισακουστεί θα είχε όφελος μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της περιφέρειας. « Είχαμε τη διορατικότητα και τη γνώση να προβλέψουμε το απροσδιόριστο του χρονικού βάθους του κορονοιού φοβούμενοι τις καταστροφικές συνέπειες, στις οποίες δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί ούτε το κεντρικό κράτος και εκείνη τη στιγμή θα έπρεπε ως Περιφέρεια να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Είμαστε σ’ αυτή τη στιγμή δυστυχώς».
Έλλειψη ενεργειακής στρατηγικής
Περνώντας στο δεύτερο παράδειγμα, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» αναφέρθηκε στην υποκριτική συζήτηση που άνοιξε για το φωτοβολταϊκό στη λίμνη Πουρναρίου, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό αλλά και παντελή έλλειψη στρατηγικής σε ότι αφορά τα ενεργειακά.
«Εμφανίστηκε ο κ. Ζάψας ως συνομιλητής των φορέων της περιοχής που διαμαρτύρονται την ώρα που τους νόμους για τα φωτοβολταϊκά τους ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε βέβαια και τον κ. Ψάθα να τρέχει από πίσω προσπαθώντας να οικειοποιηθεί τις όποιες πρωτοβουλίες, αλλά και την αλαζονεία της ΤΕΡΝΑ να μην ενημερώνει ποτέ και κανένα για τις προθέσεις της. Δεν λέει όμως κανείς ότι μιλάμε για κάτι για το οποίο δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, προτιμώντας να λαϊκίζουμε», σημείωσε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος, καθότι τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι σε διαφορετικό πλαίσιο για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη, για να προσθέσει:
«Μας λέει ο δήμαρχος Αρταίων ότι πρέπει να εκπονηθεί ρυθμιστικό σχέδιο για την ενέργεια στην Άρτα, αλλά όταν θα του πουν ότι βάσει ρυθμιστικού θα πρέπει να μπουν εκεί κι εκεί οι συγκεκριμένες ΑΠΕ, θα κάνει ότι με τους μετανάστες. Θα λέει «όχι σε εμένα» αλλά πιο πέρα. Αυτή είναι δυστυχώς η λογική στην Ήπειρο. Κι εδώ γίνεται ξεκάθαρη η έννοια της Περιφερειακότητας που έχουμε εισάγει από την πρώτη στιγμή. Να έχουμε στα χέρια μας δηλαδή ένα περιφερειακό ρυθμιστικό σχέδιο κι εμείς να αποφασίζουμε που θα γίνει τι. Αντ΄ αυτού όμως επικρατεί ο λαϊκισμός, αφού όλοι συμφωνούν με τις ΑΠΕ, αλλά με όρους, χωρίς να μας λένε όμως ποιοι είναι οι όροι αυτοί. Οπότε στο τέλος κατά 90 % καταλήγουμε να είμαστε αρνητικοί».
Οι ευθύνες για τα σκουπίδια
Τελευταίο παράδειγμα που αποδεικνύει την είσοδο σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο αποτελεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τον κ. Ριζόπουλο να επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο στον Περιφερειάρχη, όσο και στους δημάρχους.
«Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να λέει ότι ο Καχριμάνης έχει δίκιο στο θέμα αυτό, αλλά ο ίδιος έχει μαντρώσει έξι διαπλεκόμενους δημάρχους που πρέπει να φύγουν μαζί του γιατί βλάπτουν τους ηπειρώτες και είναι υπερβολικά τα χρόνια των θητειών τους, όπως και του ιδίου. Από την άλλη όμως ο ΦΟΔΣΑ δεν πήγε στα δικαστήρια αλλά στο ΣτΕ με το πρόσχημα της θεσμικής αντιμετώπισης. Γιατί όλοι γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις του ΣτΕ. Με αυτό τον τρόπο σταματάει η συζήτηση για τα σκουπίδια και η πολιτική πίεση. Έτσι θάβει το θέμα για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να μην ενοχλήσει τον Καχριμάνη, στη λογική του εναγκαλισμού των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ.Ριζόπουλος.
-Κατέληξε δε σημειώνοντας τα ακόλουθα:
«Γιατί ο ΦΟΔΣΑ δεν έστειλε αίτημα καταγραφής στην Αποκεντρωμένη αν οι απευθείας αναθέσεις στο ΚΤΕΛ έχουν νομικό κώλυμα; Γιατί δεν ήρθε στις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου με το αίτημα που κατέθεσε το ΣτΕ; Θα έπρεπε να μας είχε σταλεί η σύντομη απαντητική έκθεση της καταγγελίας όπως κατατέθηκε στο ΣτΕ. Ο ΦΟΣΔΑ όφειλε, τη στιγμή που εκπροσωπείται από νομικό σύμβουλο η Περιφέρεια Ηπείρου, στη μεταξύ τους διαμάχη θεσμικά κατοχυρώνεται να ενημερώσει κάθε παράταξη χωριστά, ιδίως τους Ορίζοντες Ηπείρου που δεν συμφώνησαν με την πρόσληψη της συγκεκριμένης νομικής συμβούλου, όταν ήρθε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Εμείς λοιπόν δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά. Θα δώσουμε τις μάχες που πρέπει κι όπως πρέπει. Οι εκλογές ξεκίνησαν κι αναγκαστικά θα μπουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις στο παιχνίδι. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας για την περιφέρεια Ηπείρου».