Μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν η επίσκεψη του Κλάους Ρέγκλινγκ στην Αθήνα, καθώς ενόψει της έκθεσης αξιολόγησης -που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι θετική- φρόντισε να αναδείξει τα σημεία προβληματισμού του ESM.
Κάνοντας αναφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας και στην ελληνική οικονομία, ο Κ. Ρέγκλινγκ έδειξε κατανόηση στο αναμενόμενο φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα, συνδέοντάς το, επίσης, με το μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο. Φρόντισε, όμως, να καταστήσει σαφές ότι αν και το 2021 θα παραμείνει έτος δημοσιονομικής χαλάρωσης για όλη την Ευρώπη, «θα χρειαστεί κάποια (σ.σ.: at some point) δημοσιονομική προσπάθεια», υπενθυμίζοντας με έναν εύσχημο τρόπο ότι η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος «πελάτης» του ESM.
Ο επικεφαλής του Ευρωμηχανισμού αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, παρατηρώντας ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά και ότι είναι ορθή η προσέγγιση της προσωρινής τους ισχύος, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα σενάρια της Αθήνας για δυναμική ανάκαμψη στη διάρκεια του 2021 έτσι ώστε οι ελαφρύνσεις να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα.
«Καρφί» έριξε ο Κ. Ρέγκλινγκ και ως προς τη μόνιμη «πληγή», την εκκρεμότητα της μείωσης ως και εξάλειψης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. «Ανησυχούμε για τις καθυστερήσεις», τόνισε δηκτικά, κάνοντας αναφορά ειδικά στη σταδιακή αύξηση των οφειλών από συντάξεις. «Αν η τάση διατηρηθεί, η δέσμευση για πλήρη εξόφλησή τους ως τα μέσα του 2021, πιθανώς δεν θα υλοποιηθεί», σημείωσε, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.