Το ράλι των τιμών δοκιμάζει και την αγορά ακινήτων -Οι παγίδες στην κτηματαγορά - iefimerida.gr

Το ράλι των τιμών δοκιμάζει και την αγορά ακινήτων -Οι παγίδες στην κτηματαγορά

ακινητα
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Γύρω στο 80% των απωλειών της μνημονιακής κρίσης έχει καλύψει η κτηματαγορά και παρά το διπλό σοκ πανδημίας- ενεργειακού, οι τάσεις παραμένουν ανοδικές.  

Ουδείς μπορεί να παραβλέψει, όμως, την πίεση από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στο κόστος οικοδομής, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αυξήσεις επιτοκίων, καθιστούν ολοένα και πιο ακριβό το τελικό προϊόν: το “κεραμίδι”.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία, που θα δημοσιοποιήσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, θα επιβεβαιώσουν τα όσα εκμυστηρεύονται εργολάβοι και μεσίτες. Ο προϋπολογισμός των οικοδομών ανατρέπεται με το ρυθμό... πολυβόλου, καθώς οι βασικές πρώτες ύλες ανατιμώνται μήνα με το μήνα ή πολλές φορές ακόμα και κάθε 15νθήμερο. Το σκυρόδεμα από την αρχή της χρονιάς έχει αυξηθεί 8%, τα μάρμαρα 9%, η ξυλεία πάνω από 9%, τα μεταλλικά υλικά 10,5%, τα ηλεκτρολογικά υλικά γύρω στο 9%. Στα επιμέρους υλικά, κατασκευαστές και ενδιαφερόμενοι αγοραστές βρέθηκαν τον περασμένο μήνα αντιμέτωποι ως και με διψήφιες αυξήσεις: 

  • Τούβλα: 29,6% 
  • Σίδηρος οπλισμού: 17,2% 
  • Παρκέτα: 17,2% 
  • Εντοιχισμένα ντουλάπια: 10,8% 
  • Τζάμια ασφαλείας: 10,6% 
  • Κουφώματα αλουμινίου: 8,8% 
  • Ανελκυστήρες: 6,7% 

Το μόνο παρήγορο είναι ότι με εξαίρεση το ενεργειακό κόστος, οι διεθνείς τιμές βασικών οικοδομικών υλικών καταγράφουν πτώση, υπό το φόβο των επιπτώσεων στη ζήτηση, που θα προκαλέσει η επαπειλούμενη επιβράδυνση ή ύφεση: 

  • Ο χαλκός από τα επίπεδα ρεκόρ των 5 δολαρίων του περασμένου Μαρτίου, έχει απώλειες 30% και βρίσκεται 23% χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα 
  • Ο χάλυβας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας και περίπου 25% πιο κάτω από πέρσι, ενώ η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη κατά 2,3% 
  • Ο σίδηρος έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών και οι δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων υπέρ της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων απλώς ενίσχυσαν την ανησυχία των αγορών για την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα του Δράκου 

Πως επηρεάζεται η ελληνική αγορά

Πώς επηρεάζουν όλα αυτά την ελληνική αγορά ακινήτων, που προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος; «Η Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει το ράλι αύξησης τιμών της τάξης του 50% της διεθνούς κτηματαγοράς, άρα υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες. Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι δεν οδηγούμαστε σε φούσκα. Ο δυναμισμός θα συνεχίσει, ίσως με μειωμένους ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα», εκτίμησε ο πρώην Υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Μητράκος, μιλώντας στο συνέδριο της PRODEXPO.  

Το βασικό στοιχείο προβληματισμού είναι το αν μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι του μέσου Έλληνα το ανατιμητικό σοκ, ειδικά από τη στιγμή που το επιτόκιο της ΕΚΤ οδεύει προς το 2,5%. Όπως είπε, συνολικά, η αύξηση των επιτοκίων ίσως φτάσει στο 2,5%. «Αυτό αλλάζει τα δεδομένα για το κόστος δανεισμού τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα νοικοκυριά. Γεγονός που θα περιορίσει τη ζήτηση και θα δυσκολέψει την αγορά τα επόμενα έτη», σημείωσε ο κ. Μητράκος, συμπληρώνοντας ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέχρι το 2024 θα χάσει το 20% της δύναμής του, γεγονός που θα περιορίσει την εγχώρια ζήτηση.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ