Mία ανάσα (1,01%) πριν υποχωρήσει κάτω από το όριο του 1% βρίσκεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.
Σημειώνεται ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2020 η απόδοση του ομολόγου είχε αγγίζει το 0,996%, το οποίο αποτελεί ιστορικώς το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο.
Η μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε εναρμόνιση με την τάση που επικρατεί σε όλες τις αγορές κρατικών τίτλων της ευρωζώνης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον βέβαια τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αγοράζει μαζικά ομόλογα. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις καθημερινές της παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων, κατά τα πρότυπα που εφαρμόζει το πρόγραμμα αγορών της πανδημίας, το περίφημο PEPP.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 10 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας. Η χώρα μας βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης με κριτήριο την αξία των ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος η ΕΚΤ. Προηγούνται στην κατάταξη μεγαλύτερες οικονομίες, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκε σήμερα υψηλός όγκος συναλλαγών, ο οποίος έφθασε τα 354.000.000 ευρώ. Από αυτά, τα 180.000.000 ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,01% από 1,09% χθες, έναντι 0,50% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,50% από 1,62% που έκλεισε χθες.
Συνεχίζεται η πτώση του ευρώ
Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται και σήμερα η πτώση του ευρώ, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1695 δολάρια από το επίπεδο των 1,1705 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.
Η αβεβαιότητα και η διστακτικότητα για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου ευνοούν το δολάριο. Επίσης ευνοϊκά ήταν για το αμερικανικό νόμισμα τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, αρνητική επίπτωση έχει στο ευρώ ο προβληματισμός που αναπτύσσεται αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς αρκετές χώρες επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.