Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο κινούνται πτωτικά για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την παραγωγή καυσίμων από το Ισραήλ υποχώρησαν και οι μετεωρολογικές προβλέψεις έδειξαν ήπιες καιρικές συνθήκες για την εβδομάδα που διανύουμε.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Ισραήλ διέταξε τη Chevron να συνεχίσει την παραγωγή στο πεδίο Tamar, το οποίο έκλεισε τον προηγούμενο μήνα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς. Οι ροές προς τη γειτονική Αίγυπτο σταμάτησαν προσωρινά, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της δυνατότητάς της να προμηθεύσει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Γεμάτες αποθήκες
Αυτή την εβδομάδα αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι και θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες για την εποχή, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στις τιμές.Παρόλο που η Ευρώπη εισέρχεται στο χειμώνα - με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου να είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 99% - παραμένει ευάλωτη σε διαταραχές της προσφοράς και αβέβαιες προοπτικές ζήτησης. Η Ευρώπη εξακολουθεί να εργάζεται για να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια μετά την περικοπή των ροών αερίου από ρωσικούς αγωγούς πέρυσι, γεγονός που εκτόξευσε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Σταθερές τιμές
Προς το παρόν, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα παραμείνουν σταθερές τους επόμενους μήνες. Αλλά «οι διαταραχές του εφοδιασμού, ένας ψυχρότερος χειμώνας και η μειωμένη εξοικονόμηση αποτελούν ανοδικούς κινδύνους για την πρόβλεψή μας», ανέφεραν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Σαμάνθα Νταρτ σε σημείωμά τους.
Ενώ η χρήση βιομηχανικού φυσικού αερίου παρέμεινε υποτονική το 2023, υπήρξαν κάποιες αυξήσεις στην κατανάλωση του τομέα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μια τάση που αναμένεται να επιταχυνθεί το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman. Σε περίπτωση που υπάρξουν διαταραχές στον εφοδιασμό, οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να αυξηθούν σε επίπεδα που θα δώσουν κίνητρα για τη μετάβαση σε μαζούτ ή αποστάγματα, ανέφεραν, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν φτάσουν μεταξύ 60 και 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το ολλανδικό φυσικό αέριο διαπραγματεύεται 2,96% χαμηλότερα στα 45,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 16:00 ώρα Ελλάδος.
Πηγή: Economistas