Πτώση που ξεπερνά το 10% καταγράφει η ελληνική οινοπαραγωγή το 2019, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τα στοιχεία της πρώτης εκτίμησης, που ανακοινώθηκαν στην Κομισιόν, εμφανίζουν την παραγωγή του 2019 μειωμένη κατά 10,18% σε συνολικό επίπεδο και ανεξαρτήτως κατηγορίας οίνου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο όρο πενταετίας, καθώς για φέτος η παραγωγή εμφανίζεται συρρικνωμένη κατά 19,86%. Μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στους οίνους χωρίς ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς για το 2019 η παραγωγή ανήλθε σε 1.185,45 χιλιόλιτρα έναντι 1.510,3 το 2018, με την συνολική μείωση να ανέρχεται στο 21,51%.
Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, «η σύγκριση μέσων όρων του 2000 και του 2019, καταδεικνύει τη δραματική μείωση της οινοπαραγωγής κατά 34,63%, γεγονός που αποδίδεται στη δραματική μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας κατά 20%».