Λίγες ημέρες απομένουν προκειμένου να τεθεί σε πλήρη ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.
Οπως έχει ήδη περιγράψει σε εκτενές ρεπορτάζ το iefimerida.gr, το «κλειδί» του νέου Πτωχευτικού είναι η προπτωχευτική διαδικασία ρύθμισης οφειλών ως και σε 240 δόσεις και με κρατική επιδότηση, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι η λειτουργία του ειδικού Φορέα για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών.
Με το νέο Πτωχευτικό θα γίνεται προσπάθεια ρύθμισης πριν από την πτώχευση, μέσω της πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού. Σε εκείνη τη φάση ενεργοποιείται η ρύθμιση των έως 240 δόσεων, στην οποία θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές σε Ταμεία, Εφορία και Τράπεζες. Βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, και όχι μόνο εκείνες προς το Δημόσιο.
Σχετικά με τα νοικοκυριά, ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είχε εξηγήσει, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι «από 1/6/2021 ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 240 δόσεις από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η διαδικασία είναι πλήρως ηλεκτρονική και η πλατφόρμα παράγει μια πρότυπη λύση ρύθμισης, σύμφωνα με ειδικό αλγόριθμο που ικανοποιεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (π.χ. αρχή μη χειροτέρευσης πιστωτή, ικανότητα αποπληρωμής οφειλέτη). Για να υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ένας οφειλέτης θα πρέπει να οφείλει σε άνω του ενός πιστωτή, ο οποίος δεν πρέπει να καταλαμβάνει άνω του 90% του συνόλου των οφειλών και οι συνολικές του οφειλές να υπερβαίνουν τις 10 χιλ. ευρώ».
Η πρώτη κατοικία και η εκμίσθωσή της
Ερωτηθείς αν ο νέος Πτωχευτικός οδηγεί σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών ακόμα και πρώτης κατοικίας, ο κ. Κουρμούσης απάντησε λέγοντας ότι «με το νέο Νόμο παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 240 δόσεις και Κρατική επιδότηση των δανείων 1ης κατοικίας για 5 έτη. Σε άλλα Κράτη είτε έγιναν πλειστηριασμοί (π.χ. Ισπανία) ή τα ενυπόθηκα δάνεια αγοράστηκαν από έναν Κρατικό Φορέα (π.χ. Ιρλανδία), ο οποίος προέβη σε ρυθμίσεις δανείων ή/και πτωχεύσεις/ρευστοποιήσεις».
Για το τι σημαίνει πρακτικά «πτώχευση» νοικοκυριού ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σημείωνε:
«Πτώχευση σημαίνει ότι το νοικοκυριό θα χάσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, κάτι που ωστόσο θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, επειδή οι πιστωτές θα προέβαιναν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του (δηλ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί). Και το νοικοκυριό θα έχανε όλη την περιουσία του και θα συνέχιζε να χρωστάει προς τους πιστωτές, οι οποίοι θα κινούνταν εναντίον των συγγενών (π.χ. σύζυγοι, τέκνα). Είναι σημαντικό που στο νέο Νόμο, μαζί με την πτώχευση παρέχεται ταυτόχρονα και η 2η ευκαιρία, δηλ. η πλήρης διαγραφή («κούρεμα») όλων των οφειλών».
Ο νέος Πτωχευτικός προβλέπει ένα νέο σύστημα μέσω του οποίου ο Φορέας θα αγοράζει και θα εκμισθώνει την κύρια κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών. Το iefimerida.gr ρώτησε τον κ. Κουρμούση αν στην περίπτωση επαναγοράς της κατοικίας θα αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που έχει καταβάλλει ο πολίτης. Η απάντησή του ήταν η εξής:
«Εφόσον το νοικοκυριό είναι ευάλωτο, τότε ένας ιδιωτικός Φορέας αγοράζει την 1η κατοικία του και ακολούθως υποχρεούται να του την μισθώσει για 12 έτη. Το νοικοκυριό παραμένει στην κατοικία, εφόσον πληρώνει το μηνιαίο μίσθωμα προς το Φορέα, ωστόσο το Κράτος παρέχει μηνιαίο επίδομα στέγασης, με σκοπό να βοηθήσει τους ευάλωτους να αποφύγουν την έξωση. Το νοικοκυριό μπορεί να επαναγοράσει την κατοικία, εφόσον ανακάμψει οικονομικά. Όπως κάθε πολίτης που ενοικιάζει ένα ακίνητο, τα ενοίκια αυτά που πληρώνει δεν προσμετρούνται εάν αγοράσει το ακίνητο στο μέλλον»
Στις διατάξεις που φέρνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας εστίασε και σημερινό ρεπορτάζ της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA»: