Ολοκληρώθηκε σε ψυχρό κλίμα η συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο.
Οι ηγέτες της Τουρκίας και της Γερμανίας, μάλιστα, έκαναν την κοινή συνέντευξη Τύπου πριν την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, όπου φάνηκε ότι το κλίμα δεν ήταν καθόλου καλό.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας πως είναι «κάθετος»: «Θα μιλήσω καθαρά εδώ. Ολοι μιλούν για την αρχή στις 7 Οκτωβρίου και κανείς για το τι ακολούθησε. Η Χαμάς είναι ο στόχος τους. Μπορεί να συγκριθεί ο οπλισμός της με του Ισραήλ; Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις. Επιθέσεις σε νοσοκομεία και παιδιά δεν έχουν χώρο στο Τορά, τον εβραϊκό Νόμο», είπε χαρακτηριστικά.
«Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 13.000, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος που λέγεται Γάζα πια, τα πάντα έχουν καταστραφεί. Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα αυτή τη στιγμή; Έχει, αλλά αν ρωτήσετε το Ισραήλ δεν θα πουν ότι έχουν. Γιατί ξέρουν να λένε πολύ καλά ψέματα. Το Ισραήλ κάνει επιθέσεις σε νοσοκομεία, χώρους λατρείας και εκκλησίες. Ως μουσουλμάνος, ενοχλούμαι με αυτό» σχολίασε σε επιθετικό ύφος προς το Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος.
«Εάν τα χέρια, τα χέρια και η γλώσσα μας παραμείνουν δεμένα, δεν μπορούμε να λογοδοτήσουμε στην Ιστορία. Ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστινίων δεν πρέπει να αξιολογείται με την ψυχολογία του χρέους. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη διασφάλιση δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή» είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θα είμαι ξεκάθαρος. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην ύπαρξή του και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε» απάντησε αμέσως ο Όλαφ Σολτς.
Ακολούθως, ο Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου στο Ισραήλ, αλλά και τα δυτικά κράτη: «Εμείς δεν χρωστάμε στο Ισραήλ, όπως κάποια άλλα κράτη. Κι αυτοί που χρωστούν δεν μιλούν ελεύθερα. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τις φρικαλεότητες του Ισραήλ με ένα αίσθημα ενοχής. Δεν τους το χρωστάμε αυτό. Άλλοι μπορεί, αλλά εμείς δεν έχουμε ζήσει το Ολοκαύτωμα».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 52 χρόνια. Θα συζητήσουμε με τον κ. Σολτς τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων, έως ότου επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων» σχολίασε.
Στη συνέχεια, Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Ερντογάν αν όντως σκοπεύει να ζητήσει 40 Eurofighter από τη Γερμανία, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά με επιθετικό ύφος πως «αν τα δώσει ή δεν τα δώσει, δεν έχει σημασία. Εμείς θα τα πάρουμε και από αλλού. Παράγουν κι άλλες χώρες. Μη μας απειλείτε!».
Για το θέμα των ομήρων, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει πολύ περισσότερους ομήρους. «Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε ''όμηροι'', ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά;» παρατήρησε.
Δεν απάντησε ο Σολτς για τα Eurofighter
Από την πλευρά του, ο Σολτς απέφυγε τον έντονο διάλογο και, αφού δεν σχολίασε τα όσα είπε ο Ερντογάν για Γάζα και Eurofighter, προτίμησε να μιλήσει θετικά για την Τουρκία πάνω στον ρόλο της για τις εξαγωγές σιτηρών.
«Η Τουρκία διαδραμάτισε εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ερντογάν για την προσωπική του συμβολή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.
Η γλώσσα του σώματος στην κοινή συνέντευξη Τύπου μαρτυρά το ψυχρό κλίμα στη συνάντηση Σολτς-Ερντογάν.
Δείτε φωτογραφίες: