Το γεγονός ότι είναι ο πρώτος απαλλαγμένος Προϋπολογισμός από τα βαρίδια των μνημονιακών υποχρεώσεων και των δεσμών της Ενισχυμένης Εποπτείας, θα αρκούσε από μόνο του για να αποκτήσει η φετινή διαδικασία έναν πανηγυρικό χαρακτήρα.
Δυστυχώς η αβεβαιότητα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης δεν επιτρέπει μεγαλοστομίες, πόσο μάλλον χαλάρωση, όταν η Ευρώπη αναζητά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και η Ελλάδα «ψάχνεται» για το τελευταίο βήμα, που θα την οδηγήσει στην επενδυτική βαθμίδα και την πλήρη κανονικότητα.
Στην οδό Νίκης, αν και έχουν στα χέρια τους όχι απλώς ενδείξεις αλλά στοιχεία, που θα επέτρεπαν να τεθεί ο πήχης της φετινής ανάπτυξης στο 6%, κινούνται συντηρητικά, δηλαδή στα σίγουρα, γνωρίζοντας ότι κάθε «πόντος» πάνω από τις επίσημες προβλέψεις (γύρω στο 5,5%), θα μετρά στο προφίλ που θέλουμε να ενισχύσουμε μπαίνοντας στο δύσκολο 2023. Στην επόμενη χρονιά θα κριθούν, άλλωστε, πολύ περισσότερα, καθώς ένας θετικός άνεμος (carry over) από το 2022, είτε θα διευκολύνει στην επίτευξη της επίσημης πρόβλεψης για ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% είτε θα σπρώξει ακόμα παραπάνω τον πήχη.
Αυτό που επαναλαμβάνουν, πάντως, από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι πέρα τα ποσοτικά στοιχεία της ανάπτυξης, κρίσιμοι είναι οι ποιοτικοί δείκτες, αφού αυτοί μπαίνουν κατά βάση στο μικροσκόπιο των Οίκων Αξιολόγησης, δεδομένου ότι “φωτογραφίζουν” τη βιωσιμότητα σταθερά υψηλών ρυθμών επέκτασης της οικονομίας άρα και σταθερής αποκλιμάκωσης του Χρέους και ως ποσοστό του ΑΕΠ και σε ονομαστικούς όρους. Και κάπου εδώ μπαίνει εκ των πραγμάτων το στοίχημα των επενδύσεων.
Σύμφωνα με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Κομισιόν, καθοριστικός παράγοντας του ελληνικού ΑΕΠ είναι, πλέον, οι επενδύσεις, οι οποίες το 2021 “έτρεξαν” με ρυθμούς 21%, φέτος υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν περαιτέρω αύξηση 11,5%, ενώ για το 2023 εκτιμάται ότι παρά την επιβράδυνση ή την ύφεση στην Ευρώπη, στην Ελλάδα οι επενδύσεις μπορούν να αυξηθούν κατά 6,3%.
Αναμφίβολα οι πολύτιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του. Ειδική μελέτη της Alpha Bank αναλύει τη δυναμική των επενδύσεων στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την παράμετρο των ξένων ροών.
Η Ελλάδα πιο βελτιωμένη χώρα μεταξύ 82 οικονομιών
Η αξιοσημείωτη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την τελευταία τριετία, με βάση την έκθεση του Economist Intelligence Unit, όπου η Ελλάδα αναφέρεται ως η πιο βελτιωμένη χώρα μεταξύ 82 οικονομιών, κινούμενη ανοδικά κατά 16 θέσεις στη σχετική κατάταξη. Επιπλέον, η κατάταξη της χώρας μας στον δείκτη διεθνούς φορολογικής ανταγωνιστικότητας βελτιώθηκε κατά τέσσερις θέσεις το 2021 (International Tax Competitiveness Index 2022, Tax Foundation-Center for Global tax Policy), καθώς κατέλαβε την 29η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Η ισχυρή ανοδική δυναμική στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να καταγράψουν νέο ιστορικό υψηλό το 2022, καθώς οι εισροές του πρώτου εξαμήνου του έτους έχουν ήδη υπερβεί το 82% των ΑΞΕ για το σύνολο του 2021. Η επίδοση του 2021 ήταν μάλιστα η υψηλότερη των τελευταίων 20 ετών ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,9%).
Η Ελλάδα θα εισπράξει 5,6 δισ. ευρώ το 2023 από το
Ταμείο Ανάκαμψης
Η σημαντική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων το 2023, τόσο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται για το επόμενο έτος η διάθεση πόρων του ΠΔΕ ύψους 8,3 δισ. ευρώ, ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει το 2023 συνολικά 5,6 δισ. ευρώ.
Η συνετή προσαρμογή του κόστους εργασίας στο πληθωριστικό περιβάλλον, γεγονός που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και διασφαλίζει -επί του παρόντος- ότι θα αποφευχθεί μια σπειροειδής εξέλιξη αύξησης μισθών και τιμών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η άνοδος του κατώτατου μισθού και της απασχόλησης, αλλά και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων θα αντισταθμίσουν μερικώς τις αρνητικές συνέπειες των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στο διαθέσιμο εισόδημα.
Ιστορικά υψηλή επίδοση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις
Η αναμενόμενη επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το νέο έτος και η αξιοσημείωτη πτώση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ τη διετία 2022 και 2023 εκτιμάται ότι θα μειώσουν τον κίνδυνο χώρας και λειτουργούν ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων. Ιστορικά υψηλή επίδοση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2022 εισέρρευσαν ΑΞΕ 4,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου, ενώ είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις ΑΞΕ ύψους 2,3 δισ. Ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2021 (2,6% του ΑΕΠ). Σημειώνεται ότι το 2021 καταγράφηκε ιστορικό υψηλό εισροών ΑΞΕ ως ποσοστό στο ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, οι ΑΞΕ ανήλθαν σε περίπου 5,4 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 2,9% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο συνιστά το υψηλότερο ποσοστό από το 2002, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.