Σύμφωνα με το Διεθνές χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, η χώρα μας πρωταγωνιστεί στην επενδυτική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Η πανδημία και οι μεταλλάξεις του ιού έχουν φέρει επιβράδυνση των επενδύσεων στην ευρωζώνη προκαλώντας την αργή ανάκαμψη του ΑΕΠ της περιοχής σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η χώρας μας, που επί σειρά ετών ήταν στις τελευταίες θέσεις στις λίστες με τις επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατάφερε για τη διετία 2020-2021, να σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε όρους ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Μάλιστα σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο αυτό θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί την επόμενη πενταετία, παίρνοντας ώθηση και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου παρατηρεί ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα, ξεχωρίζοντας σε σχέση με τις χώρες του G10, έχοντας καταγράψει ταχύτερη ανάκαμψη από ό,τι μετά την παγκόσμια Οικονομική κρίση. Το ινστιτούτο τονίζει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά στην ευρωζώνη. Κυρίως λόγω της ασθενέστερης εικόνας της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Ο ρόλος της Ελλάδας και της Ιταλίας
Συγκεκριμένα καμία από τις χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη δεν έχει καταφέρει να έχει ανάλογη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης με αυτή των ΗΠΑ. Η εικόνα των επενδύσεων είναι καλύτερη σε σχέση με αυτή της κατανάλωσης. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Ειδικότερα η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εκτόξευση στην Ευρωζώνη.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της οικονομικής ανάκαμψης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι το γεγονός ότι η ευρωζώνη έχει σημειώσει χαμηλότερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ, με την τάση της ανάπτυξης να μειώνεται στο μισό μετά το 2008. Το ινστιτούτο αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να δούμε κάτι τέτοιο και τώρα.
Το ΑΕΠ των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής βρίσκεται μόλις μια μονάδα από την τάση του πριν την πανδημία. Δηλαδή ετήσια ανάπτυξη 2,2% με βάση τα στοιχεία από το 2010 μέχρι το 2019 όταν και εμφανίστηκε η πανδημία. Αντίστοιχα η Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι 2,5% από την τάση της πριν τον κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι είναι πιο αδύναμη κατά μόνο 1,2%.
Που οφείλεται η ασθενής ανάκαμψη της Ευρωζώνης
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η αργή ανάπτυξη της Ευρωζώνης μπορεί να οφείλεται στους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα τέλη του 2021 λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωζώνη έχει αρχίσει να παρουσιάσει σημαντική πτώση των επενδύσεων από τα τέλη του 2019 έως τα τέλη του 2021 με τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να κινείται αρκετά κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Το ινστιτούτο εξέτασε την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης και του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου στην ευρωζώνη. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ΗΠΑ είχαν καλύτερες επιδόσεις στην κατανάλωση, χωρίς καμία χώρα της ευρωζώνης να μπορεί να πλησιάσει αυτά τα επίπεδα.
Ειδικότερα, τα δεδομένα σε Ιταλία και Ισπανία είναι ιδιαίτερα αδύναμα, με τα επίπεδα κατανάλωσης να μένουν χαμηλά, έχοντας σημειώσει πτώση 3,5 % και 7% αντίστοιχα. Η Ελλάδα έχει καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτές τις δυο χώρες, αλλά και συνολικά από το σύνολο της ευρωζώνης που η κατανάλωση έχει υποχωρήσει κατά 2%. Στη χώρα μας η πτώση είναι περίπου 1,8%.
Αύξηση 20% οι επενδύσεις στην Ελλάδα
Τα πράγματα είναι καλύτερα για την ευρωζώνη στον τομέα των επενδύσεων. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο τονίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης των επενδύσεων σε Ελλάδα και Ιταλία. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι προέρχεται από χαμηλά επίπεδα, τόσο σε διεθνή σύγκριση όσο και σε σχέση με την ιστορία.
Εν μέσω πανδημίας, από τα τέλη του 2019 έως και το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι επενδύσεις στην Ελλάδα εκτοξεύθηκαν κατά 20%. Η Ιταλία που ακολούθησε παρουσίασε αύξηση 7%, ενώ στην ευρωζώνη συνολικά σημειώθηκε πτώση της τάξης του 10%.
Τα παραπάνω στοιχεία επικαλέστηκε και ο Γιάννης Οικονόμου σε ανάρτησή του στο Twitter το πρωί της Δευτέρας. «Από το 4ο 3μηνο του 2019 έως το 3ο 3μηνο του 2021 ο ρυθμός πραγματικής αύξησης επενδύσεων πλησιάζει το 20%. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια των επενδύσεων με διαφορά από τη 2η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.