Και με την επίσημη βούλα του Εμιράτου, ανακοινώθηκε η επένδυση του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι ADQ στην Blueground, τεχνολογική εταιρεία μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (prop-tech).
Οι λεπτομέρειες του οικονομικού deal δεν δημοσιοποιήθηκαν, ωστόσο τα πρώτα κεφάλαια από το Αμπού Ντάμπι έφτασαν.
Αποτελεί την πρώτη επένδυση του ADQ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας που είχε υπογραφεί με την ΕΑΤΕ για επενδυτική συνεργασία ύψους 4 δισ. ευρώ, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Αμπού Ντάμπι τον περασμένο Μάιο.
Όπως αποκαλύπτει το ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, η επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσω της DisruptAD, της πλατφόρμας επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) της ADQ, η οποία συστάθηκε το 2021, με στόχο την παροχή πρόσβασης σε χρηματοδότηση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις πρώιμης και τελευταίας φάσης, καθώς και υποστήριξη στους ιδρυτές από την επώαση έως την ανάπτυξη.
Η Blueground, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, λειτουργεί σε 26 πόλεις σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία (μεταξύ άλλων στο Ντουμπάι), με χαρτοφυλάκιο περίπου 9.500 διαμερισμάτων, ενώ μέχρι το τέλος του 2025, στοχεύει να επεκτείνει το δίκτυο διαμερισμάτων της σε 40.000, σε 50 πόλεις.
Τι είναι το ADQ;
To Fund πήρε σάρκα και οστά το 2018 και κυριολεκτικά “παίζει” παντού: από την Ενέργεια και την Υγεία ως τα Logistics και τον Αγροτοδιατροφικό τομέα. Ενδεικτικό είναι το τελευταίο του “απόκτημα”: η πλήρης ιδιοκτησία του Ομίλου Etihad Aviation – EAG. Η κίνηση δεν έγινε τυχαία. Η μεταφορά του EAG εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ADQ αλλά και της τοπικής Κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι να καθιερωθεί το Εμιράτο ως παγκόσμιος αεροπορικός κόμβος, στοχεύοντας στην αριστεία εξυπηρέτησης στους χώρους του αεροδρομίου, που περιλαμβάνει τη μηχανική αεροσκαφών και τις υπηρεσίες εμπορευμάτων και εξυπηρέτησης εδάφους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει διάθεση κι από τις δύο πλευρές για σύσφιξη των διμερών εμπορικών σχέσεων. Πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, η εναρκτήρια εκδήλωση του 3ετούς συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος EUnique, το οποίο έχει ως σκοπό την προώθηση των ευρωπαϊκών (ελληνικών) προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην αγορά των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα εστιάζει στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Κατίκι Δομοκού, Φέτα, Φορμαέλλα Αράχωβας, Ακτινίδιο Σπερχειού, Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας, Ξηρά Σύκα Κύμης και Ταξιάρχη, Κονσερβολιά Ροβιών, Αταλάντης, Στυλίδας, Αμφίσσης) και το Λουκούμι Γεροσκήπου, πρώτο ΠΓΕ της Κύπρου.
Στόχος η μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία
Το Εμιράτο κατέγραψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 11,2%, σε ετήσια βάση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η αξία του ΑΕΠ υπερέβη τα 543 δισ. Ντίρχαμ ($147 δισ.) και η αξία του ΑΕΠ των μη πετρελαϊκών τομέων αυξήθηκε 28,4 δισ. Ντίρχαμ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φτάνοντας τα 273 δισ. Ντίρχαμ συνολικά (+11,6%). Όσον κι αν φαίνεται παράδοξο, στρατηγικός στόχος είναι η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και η επιτάχυνση του ρυθμού μετάβασης στην πράσινη οικονομία, μέσω της υιοθέτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Ποιοι θεωρούνται κλάδοι δυνητικού αμοιβαίου ενδιαφέροντος για εμιρατινές επενδύσεις στην Ελλάδα;
- Αγροτοβιομηχανία, κτηνοτροφία, υδατοκαλλιέργειες
- διαχείριση αποβλήτων
- φαρμακοβιομηχανία, υγεία
- τουρισμός (εξαγορά τουριστικών μονάδων, κατασκευή μαρίνων)
- ενέργεια (ΑΠΕ: πάρκα αιολικά, γαιοθερμίας, φωτοβολταϊκών, Φυσικό Αέριο: έρευνα και εξόρυξη, δίκτυα αγωγών)
- υποδομές μεταφορών
Αντίστροφα, υπάρχει έντονη επιχειρηματική παρουσία ελληνικών συμφερόντων στα ΗΑΕ, με 300 περίπου εταιρείες, των κλάδων κατασκευών και ναυτιλιακής υποστήριξης στο Εμιράτο Fujairah, εμπορίου τροφίμων, εστίασης, εμπορίου γούνας, εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών.