Μπορεί να είναι Προσχέδιο, μπορεί όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να πονοκεφαλιάζουν για το τι είδους προβλέψεις μπορούν να κάνουν εν μέσω τέτοιας αβεβαιότητας, ωστόσο την επόμενη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κάνει τα πρώτα αποκαλυπτήρια για τον προϋπολογισμό του 2021 και το «κλείσιμο» του 2020.
Με φόντο τα σενάρια για αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ή και lock down έστω τοπικού χαρακτήρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση το υπουργείο Οικονομικών δεν θα απομακρυνθεί από το βασικό του σενάριο για ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα του 2020. Έτσι, στο Προσχέδιο της επόμενης Δευτέρας, η εκτίμηση για τη φετινή ύφεση θα κινείται στη ζώνη του 8% αλλά με αστερίσκους για την αβεβαιότητα των επόμενων εβδομάδων και μηνών, ενώ για το πρωτογενές έλλειμμα οι υπολογισμοί παραμένουν στη ζώνη του 6%.
«Γρίφος» ο προϋπολογισμός του 2021 -Η οδηγία των Βρυξελλών για τις επιχειρήσεις
Ο γρίφος φυσικά είναι το 2021, παρά την ευελιξία που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι στο σχεδιασμό και της επόμενης χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των επόμενων ημερών θα γίνουν αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες για τη δημοσιονομική αποτύπωση όλης αυτής της αβεβαιότητας, η οποία θα πρέπει να «κουμπώσει» με τη σύσταση για συνετές κινήσεις, που δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τον Προϋπολογισμό και δεν θα είναι μεταφερόμενες στον εξίσου προβληματικό σχεδιασμό για το 2022.
«Στηρίξτε επιχειρήσεις κι εργαζομένους, αλλά με μέτρο», είναι η οδηγία των Βρυξελλών, που θέλουν να βάλουν «χαλινάρι»- όχι μόνο στην Ελλάδα- στις διαθέσεις ενισχυμένων «πακέτων». Η λογική των Ευρωπαίων είναι ότι αφενός το 2022 εκτός απροόπτου οι χώρες θα πρέπει να επανέλθουν στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας (άσχετα αν στο β’ εξάμηνο του 2021 υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει διαβούλευση για τις ενδεδειγμένες αλλαγές σε αυτούς τους κανόνες) αφετέρου θα πρέπει να πέσει το βάρος στις μεταρρυθμίσεις βάσει των οποίων θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ.
Τι αναμένεται να περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού
Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι τουλάχιστον στο Προσχέδιο της επόμενης Δευτέρας, δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα που θα περιλαμβάνει, καθώς πέρα από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το 2021, δεν θα υπάρχει άλλη πρόβλεψη. Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι δέχονται πώς τα έκτακτα μέτρα του 2020 δεν έχουν αρνητική επίπτωση (carry over) στο 2021, δεν υπάρχει τέτοιος πονοκέφαλος. Με αυτά τα δεδομένα, θα αποτυπωθεί στο χαρτί:
1. η μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 μονάδες, με κόστος 820 εκατ. ευρώ.
2. η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 770 εκατ. ευρώ.
3. η θεσμοθέτηση προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που ξεκινά τον Οκτώβριο και θα «τρέξει» μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου των 350 εκατ. ευρώ.
4. η θέσπιση του μέτρου των υπερ-εκπτώσεων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
5. η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών της χώρας, με κόστος 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
9. η παράταση της προθεσμίας καταβολής κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό ως το τέλος Απριλίου κι εν συνεχεία η καταβολή σε ορίζοντα 12 ή 24 μηνών
10. η παράταση της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες ως το τέλος Απριλίου με συνολικό κόστος 150 εκατ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα και με μακροικονομικό σενάριο ανάκαμψης γύρω στο 5%, το Προσχέδιο για το 2021 θα καταλήγει σε πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα «λίγο πιο κάτω από το 0%», όπως λένε αρμόδιες πηγές, δηλαδή με οριακό έλλειμμα. Και πώς θα χειριστεί το υπουργείο Οικονομικών το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης στο πρώτο εξάμηνο του 2021; Απάντηση επ’ αυτού δεν υπάρχει ακόμα. Υποθετικά, θα μπορούσε να προβλεφθεί μεγαλύτερο Ειδικό Αποθεματικό π.χ. 3-4 δις αντί του 1 δις ευρώ, μέσω του οποίου θα καλυφθούν έκτακτες ανάγκες. Η εγγραφή του αυτομάτως επιβαρύνει την πρόβλεψη του δημοσιονομικού αποτελέσματος, ωστόσο αν τελικά δεν χρησιμοποιηθεί, θα αφαιρεθεί από την αρχική πρόβλεψη.
- Οι ειδήσεις live
- Καιρός: Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων -Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη
- Η λίστα αξιώσεων του Ερντογάν στην ΕΕ -Θέλει διαμοιρασμό πόρων χωρίς λύση του Κυπριακού
- Οργή ΥΠΕΞ για το Καστελλόριζο: Η Τουρκία να οδηγήσει τους δράστες στη Δικαιοσύνη
- Αυτές είναι οι ημερομηνίες που πρέπει να υποβάλετε αίτηση συνταξιοδότησης και να πάρετε αυτόματα σύνταξη