Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός το 2024 - Ολοταχώς για τα 22 δισ. έσοδα και 35 εκατομμύρια τουρίστες - iefimerida.gr

Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός το 2024 - Ολοταχώς για τα 22 δισ. έσοδα και 35 εκατομμύρια τουρίστες

τουρισμός τουρίστριες βγάζουν φωτό
Τουριστική κίνηση στην Αθήνα © INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Ακόμα καλύτερη διαφαίνεται η πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2024, μετά από μια τεράστια «έκρηξη» εσόδων πέρσι.

Τα στοιχεία του α' τριμήνου φέτος, δείχνουν ακομά μεγαλύτερη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Tα έσοδα αναμένονται να ξεπεράσουν τα 22 εκατ. ευρώ και οι τουρίστες τα 35 εκατομμύρια

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρονιά - ορόσημο το 2023

Με τον Δεκέμβριο να συνεχίζει τη δυναμική του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου (αφίξεις +11% και +13%, αντίστοιχα), το 2023 αναδεικνύεται ως νέα χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό με εισπράξεις άνω των 20 δισ. ευρώ (σε πλήρη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων της Εθνικής Τράπεζας).

Έτσι, η συζήτηση περνάει στη δυνατότητα για ακόμα υψηλότερες επιδόσεις το 2024.

Οι πρώτοι οιωνοί δείχνουν δυναμική εκκίνηση χρονιάς σε όρους αεροπορικών αφίξεων (με τάση διψήφιας ετήσιας ανόδου στο 1 ο τρίμηνο). Η θετική εικόνα αντανακλάται στις υψηλές προσδοκίες ζήτησης των Ελλήνων ξενοδόχων, με το σχετικό δείκτη να αγγίζει στο δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος το υψηλότερο ιστορικά σημείο του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς νέο ρεκόρ το 2024

Εστιάζοντας στο 1 ο τρίμηνο του 2024 παρατηρούνται τα εξής:

  • Τα ξενοδοχεία κατέγραψαν στο 1ο δίμηνο του 2024 ιστορικό υψηλό προσδοκιών ζήτησης – εξέλιξη μοναδική στη μεσογειακή αγορά – ύστερα μάλιστα από τις χαμηλότερες μετά-πανδημίας επιδόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, λόγω των κλιματικών και γεωπολιτικών γεγονότων.
  • Επιπλέον, το καταναλωτικό κλίμα στις κύριες αγορές παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση από τα χαμηλά του 2022.
  • Η αεροπορική κίνηση ενισχύεται τον Ιανουάριο με αύξηση διεθνών αφίξεων 13% . Παράλληλα, Φεβρουάριος-Μάρτιος εμφανίζουν αύξηση 9% στις προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις – με προσθήκη συνδέσεων με μακρινούς υψηλής δαπάνης προορισμούς.
  • Επίσης, οι κρατήσεις εμφανίζουν αύξηση 21% - σημάδι ενδεικτικό της ισχυρής πρώιμης ζήτησης του έτους συνολικά.

Εν μέσω συγκυρίας αδύναμης ευρωπαϊκής ανάπτυξης (κυρίως στη Γερμανία) και γεωπολιτικών πιέσεων, ο ελληνικός τουρισμός δείχνει να βγάζει ισχυρές άμυνες. Έτσι, σε μια χρονιά με εκτιμώμενη ισχυρή άνοδο του διεθνούς τουρισμού, η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να διεκδικήσει νέα ρεκόρ.

Ωστόσο, απαιτείται εγρήγορση, καθώς γεωπολιτικές και κλιματικές πιέσεις παραμένουν σε ισχύ, και μπορεί να επηρεάσουν απροσδόκητα και καταλυτικά την πορεία του κλάδου. Παράλληλα, η στοχοθεσία του ελληνικού τουρισμού έχει διευρυνθεί, καθώς η πάγια επιδίωξη ενίσχυσης των τουριστικών ροών, πλαισιώνεται από τα ζητούμενα της βιωσιμότητας, της ποιότητας και της ισόρροπης (χωρικά και χρονικά) κατανομής της τουριστικής δραστηριότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι ο κλάδος και οι υποστηρικτικοί θεσμοί εμφανίζονται συνειδητοποιημένοι και συντονισμένοι προς την κατεύθυνση αυτή, καταλήγει στην μελέτή της η Εθνική Τράπεζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tα ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι πωλήσεις των ξενοδοχείων κατέγραψαν ισχυρή αύξηση το φθινόπωρο του 2023(+7% ετησίως σε αποπληθωρισμένους όρους), ως αποτέλεσμα της ανόδου των διανυκτερεύσεων (με το έσοδο ανά διανυκτέρευση να μένει σχετικά σταθερό).

Όλες οι ευρείες κατηγορίες προορισμών (νησιά, αστικά κέντρα, ηπειρωτική χώρα) ήταν ανοδικές – με τους ηπειρωτικούς προορισμούς να έχουν την εντονότερη ετήσια άνοδο, καταφέρνοντας για πρώτη φορά μετά την πανδημία να επιτύχουν επίδοση φθινοπώρου υψηλότερη του 2019. Ωστόσο, υπήρξαν εξαιρέσεις προορισμών που κινήθηκαν πτωτικά, είτε λόγω σχετικά ασθενέστερης ζήτησης (Μύκονος και Σαντορίνη -9%), είτε λόγω εκτάκτων συνθηκών που επικράτησαν (Θεσσαλία -2%).

Παρά την ανοδική επίδοση του φθινοπώρου, το πλήγμα των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν άφησε τον κλάδο αλώβητο: η βελτίωση της εποχικότητας ήταν οριακή (το μερίδιο του φθινοπώρου στο δωδεκάμηνο αυξάνεται μόλις 0,1 π.μ. έναντι του 2019), ενώ παράλληλα η χώρα μας απώλεσε μερίδιο στη μεσογειακή αγορά (-0,5 π.μ. έναντι του 2019).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρισμός Εθνική Τράπεζα αφίξεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ