Συνωστισμός παρατηρείται στην «είσοδο» του Εξωδικαστικού μπαίνοντας στο Φθινόπωρο και πώς αλλιώς όταν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2022 θα επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα, όσον αφορά στον ετήσιο αριθμό των πλειστηριασμών.
Ως το τέλος της φετινής χρονιάς έχουν αναρτηθεί 3.768 προγράμματα πλειστηριασμών, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα εκτελεσθούν, ωστόσο από τη νέα χρονιά τα πράγματα “αγριεύουν”. Το “φρένο” των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, που επέβαλε η πανδημία, θα δώσει τη θέση του στο “γκάζι”, προκειμένου να αποσυμπιεστεί το stock “κόκκινων” δανείων σε τράπεζες και funds. Αυτή είναι, άλλωστε, βασική παράμετρος του προγραμματισμού εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών και κεντρικό στοιχείο των αξιολογήσεων από τους Θεσμούς. Με βάση αυτήν τη λογική, άλλωστε, προωθήθηκε διατάξη για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών στην περίπτωση που αποβεί άκαρπο το πρώτο “χτύπημα”.
Τουλάχιστον 20.000-30.000 πλειστηριασμοί το 2022
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το 2022 θα πρέπει να αναμένονται κατ’ ελάχιστον 20.000 - 30.000 πλειστηριασμοί. Όσον αφορά στο moratorium για την πρώτη κατοικία, θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον ως την ενεργοποίηση του Φορέα, που προβλέπει το πλαίσιο για τη “2η ευκαιρία”, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από την ερχόμενη Άνοιξη.
Υπενθυμίζεται ότι αν ένας ευάλωτος οφειλέτης αδυνατεί να ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, τότε έχει τη δυνατότητα να προβεί στη διαδικασία της 2ης ευκαιρίας, ήτοι να διαγράψει όλες τις οφειλές του, με ταυτόχρονη απώλεια της ιδιοκτησίας της περιουσίας του. Ακολούθως ένας ιδιωτικός Φορέας αποκτά την πρώτη κατοικία του, του την επαναμισθώνει για 12 έτη και επίσης του την επαναπωλεί, εφόσον ανακάμψει οικονομικά.
Εξωδικαστικός
Η επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα των πλειστηριασμών είναι και η αιτία του συνωστισμού στην πλατφόρμα για τον Εξωδικαστικό, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, να ρυθμίσουν ως και σε 240 δόσεις τα χρέη τους σε τράπεζες και στο Δημόσιο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκονται σε αναμονή πάνω από 35.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων 5.000 είναι έτοιμοι για υποβολή αίτησης. Ενδεικτικό της κοσμοσυρροής μετά το καλοκαίρι, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβάλει ένταξη υπαγωγής 500 οφειλέτες.
Σημειωτέον ότι από την υποβολή της αίτησης και μέχρι τη με οποιονδήποτε τρόπο περάτωση της διαδικασίας, αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη.
Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, τα οποία “χτενίζουν” στοιχεία και διατάξεις, που συμπεριλήφθηκαν σε τροπολογίες, Αποφάσεις κι εγκυκλίους, ενημερώνονται αυτές τις ημέρες για τη λειτουργία της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού και των ευάλωτων οφειλετών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει ικανοποίηση για την ανταπόκριση των δανειοληπτών.
Ειδικά όσον αφορά στα ευάλωτα νοικοκυριά, στο στάδιο του Εξωδικαστικού επιδοτούνται για πέντε χρόνια τα δάνεια πρώτης κατοικίας, εφόσον πληρούνται όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- το σύνολο των οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής ασφάλισης να είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ.
- το νοικοκυριό να είναι ευάλωτο, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, δηλαδή να έχουν μειωθεί τα οικογενειακά εισοδήματα των μελών του νοικοκυριού και να μην διαθέτουν περιουσία υψηλής αξίας.
- ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος ως προς τις υποχρεώσεις του μετά τη συνολική αναδιάρθρωση των οφειλών.
«Γέφυρα»
Αναμφίβολα η τρίμηνη παράταση του προγράμματος “Γέφυρα”, για “πράσινα” και “κόκκινα” δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, δίνει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά, που δεν έχουν σταθεί ακόμα στα πόδια τους μετά το ισχυρό σοκ της πανδημίας. Η επιδότηση γι’ αυτό το τρίμηνο, ξεκινά από 20% για δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ανεβαίνει στο 35% για δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και φτάνει στο 40% για τα ενήμερα δάνεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε στη Βουλή ο Χ. Σταϊκούρας, οι τελευταίες πληρωμές του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» ανήλθαν στα 10,6 εκατ. ευρώ, και αντιστοιχούν στην επιδότηση 60.959 δανείων και 39.102 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δέκα φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 210 εκατ. ευρώ σε 75.666 δικαιούχους.