Σημαντικές ανατιμήσεις αναμένονται το προσεχές χρονικό διάστημα στο ψωμί και τα προϊόντα άρτου.
Μάλιστα, οι απαισιόδοξοι θεωρούν θέμα ημερών η τιμή της κλασικής «χωριάτικης» φραντζόλας στο φούρνο της γειτονιάς να φθάσει το ένα ευρώ!
«Θα υπάρξουν νέες αυξήσεις. Ο κάθε αρτοποιός μόνος του θα εκτιμήσει τι "απορροφήσει" και ποια θα είναι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή», είπε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών κ. Μιχάλης Μούσιος.
Πρόσθεσε ότι, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο υπήρξε μείωση 20% στην πώληση ψωμιού, συγκριτικά με το 2021.
Απέδωσε την πτώση στην αύξηση του κόστους στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», αφού όπως τόνισε ο κ. Μούσιος «οι καταναλωτές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος ενέργειας – θέρμανσης, καθώς και την άνοδο των τιμών των λεγόμενων αγαθών πρώτης ανάγκης, δεν σπαταλά πλέον ούτε μια φέτα από το ψωμί».
Ο πρόεδρος των αρτοποιών σημειώνει ότι υπάρχει ανησυχία στην αγορά, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια την διακοπή της εξαγωγής σιτηρών.
Επιπλέον, παρατηρείται μείωση των εξαγωγών από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, πλούσια σε σιτηρά όπως η Βουλγαρία και η Ρουμάνια που μειώνουν τις εξαγωγές περιμένοντας πώς θα επωφεληθούν από περαιτέρω αύξηση της τιμής ανά τόνο, αλλά και υπό τον φόβο ελλείψεων στις δικές τους αγορές..
Έρχονται αυξήσεις στο ψωμί: Πρόβλημα για την εγχώρια αγορά οι ελλείψεις σε «μαλακά άλευρα»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα εισάγει περίπου το 70% των μαλακών αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία /ζαχαροπλαστική, από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Αντίθετα, είναι πλούσια στην παραγωγή των αποκαλούμενων «σκληρών» Σουηδών, που χρησιμοποιούνται στα ζυμαρικά, παράγοντας περί τους 1,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβαλε τη σπορά σιτηρών που στην Ανατολική Ευρώπη γίνεται συνήθως Μάρτιο-Απρίλιο, εν αντιθέσει με την Ελλάδα.
Αυτό είχε συνέπεια να παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές σιτηρών στην παγκόσμια αγορά, και τα άλευρα.
«Τα πρώτα νέα τιμολόγια μαλακών σιτηρών ήταν αυξημένα κατά 60% το διάστημα Γενάρη- Φλεβάρη, συγκριτικά με το Δεκέμβριο. Επιπλέον το κόστος ενέργειας αυξήθηκε από 147 ευρώ η μεγαβατώρα, το Σεπτέμβριο του ‘21 σε 252 ευρώ / MW τον Ιανουάριο. Επιπλέον οι ανατιμήσεις σε λάδια, μαργαρίνες και το ηλιέλαιο έφθασαν έως και 40%. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την επιβάρυνση που υπόκειται ο αρτοποιός καθημερινά, έχοντας να ανταπεξέλθει και στην πτώση των πωλήσεων», καταλήγει ο κ. Μούσιος εκφράζοντας την ανησυχία του κλάδου.