Μόνο μικρή επίπτωση από την επιβράδυνση στην ευρωζώνη «βλέπει» για την Ελλάδα την εφετινή χρονιά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Η εκτίμηση, που προκαλεί, όμως, έκπληξη, αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης του 2024, που, κατά τον κ. Στουρνάρα, θα φτάσουν το 3%!
«Για το 2023, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,2%, λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του Ευρώ και της πιο ήπιας αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Για το 2024, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3%», εκτίμησε ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξη του στο περιοδικό Global Finance και την Tiziana Barghini.
Πού βασίζεται αυτή η πρόβλεψη του Γιάννη Στουρνάρα; Στην παραδοχή ότι η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το RRF θα προχωρήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ότι η γεωπολιτική κρίση δεν θα κλιμακωθεί και ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν θα αφήσει μόνιμο «τραύμα» στην οικονομία της Ευρωζώνης, όπως φοβούνται πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες.
Ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 3,8% για το 2024, έναντι 4,3% το 2023 και 9,3% το 2022, αντανακλώντας τη διατήρηση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων από τις τιμές των ειδών διατροφής, των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών.
Στουρνάρας: Οι αλλαγές στη δομή και λειτουργία του Δημοσίου οι βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα
Με φόντο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα, βάζοντας στην κορυφή της σχετικής λίστας τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία του Δημοσίου.
«Αυτό προϋποθέτει την αντιμετώπιση χρόνιων εγγενών αδυναμιών, όπως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένους τομείς της δημόσιας διοίκησης (π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων, χωροταξικός σχεδιασμός, ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών)», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Συμπλήρωσε ότι άλλα προβλήματα προς επίλυση είναι η υστέρηση σε βασικές υποδομές, η ανεπαρκής καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, οι ελλείψεις στο λεγόμενο «τρίγωνο της γνώσης» (παιδεία - έρευνα - καινοτομία) και η ανεπαρκής σύνδεση των πανεπιστημιακών σπουδών με τις δεξιότητες που χρειάζεται η πραγματική οικονομία.