Δύο καλά και δύο κακά νέα, έχει το World Economic Outlook του ΔΝΤ, το οποίο αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του για φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα νεώτερα δεδομένα στο πεδίο της Υγείας και των επιπτώσεων στην οικονομία.
Το Ταμείο βλέπει για φέτος ρυθμούς ανάπτυξης 3,8%, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερους από το 3,5% που εκτιμά η Κομισιόν, αλλά χαμηλότερα από το 4,1% των δικών του προβλέψεων τον περασμένο Οκτώβριο και πολύ χαμηλότερα από το 4,8% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που ετοιμάζεται να υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών εντός του μήνα, αναμένεται, πάντως, ο αρχικός στόχος να αναθεωρηθεί περίπου στα επίπεδα που “βλέπει” η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο χαμηλός πληθωρισμός (0,2%) υποκρύπτει χλιαρή κατανάλωση κι αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στη βραδύτερη ανάκαμψη του 2021, ενώ συν τοις άλλοις, το Ταμείο βλέπει αρνητικό Ισοζύγιο Πληρωμών 6,6% φέτος και 3,5% του χρόνου, κάτι που προφανώς "φωτογραφίζει" πολύ χαμηλότερες τουριστικές εισπράξεις από το 2019. Σημειωτέον, το 2019, όπου οι τουριστικές εισπράξεις είχαν ξεπεράσει τα 18 δισ ευρώ, το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Πληρωμών ήταν 2,2%.
Σημειωτέον ότι το ΔΝΤ, για την Ισπανία και την Ιταλία που είχαν πέρσι βαθύτερη ύφεση από την ελληνική, βλέπει ανάπτυξη 5,8% και 4,2% αντιστοίχως. Συνολικά για την Ευρωζώνη, το Ταμείο αναθεώρησε, πάντως, επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάκαμψης μετά το σοκ της πανδημίας, κατεβάζοντας τον πήχη στο 4,4% από 5,2% τον Οκτώβριο.
Το ΔΝΤ βλέπει για το 2022 ανάπτυξη 5%
Στον αντίποδα, το ΔΝΤ βλέπει για το 2022 ανάπτυξη 5%, δηλαδή σαφώς υψηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης (3,8%). Η θετική πρόβλεψη σκιάζεται από το γεγονός πως για το 2026 επιμένει σε βραδείς ρυθμούς 1,4%, κάτι που σημαίνει πώς είτε δεν έχει συνεκτιμήσει το όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε το υποεκτιμά.
Μικρότερη ανεργία
Η δεύτερη θετική πρόβλεψη αφορά στην απασχόληση. Το Ταμείο βλέπει ανεργία 16,6% φέτος και 15,2% του χρόνου άρα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου για εκτίναξη κοντά στο 20%.