Δεν καταργούνται τα «πράσινα» τιμολόγια -Πώς θα γίνει η μετάβαση από το νυχτερινό ρεύμα - iefimerida.gr

Δεν καταργούνται τα «πράσινα» τιμολόγια -Πώς θα γίνει η μετάβαση από το νυχτερινό ρεύμα

Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Ποιο μας συμφέρει -Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις
Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Ανατροπές στην αγορά ενέργειας φέρνει το 2025 και αν μη τι άλλο τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στο πώς θα γίνει η μετάβαση από το ισχύον σύστημα των φτηνότερων χρεώσεων τις νυχτερινές ώρες. 

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «θα περάσουμε από το νυχτερινό ρεύμα σε ένα διζωνικό τιμολόγιο. Οι φθηνές ώρες είναι πια τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές. Γι’ αυτό και έχει νόημα να μετατοπίσουμε τη ζήτηση εκεί όπου υπάρχουν φθηνές τιμές, διότι αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέψει να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας επιβεβαιώνουν διά γυμνού οφθαλμού του λόγου το αληθές.

Αύριο, για παράδειγμα, μετά τις 7 το απόγευμα, όπου το φυσικό αέριο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο χώρο από το ενεργειακό μείγμα, καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές χονδρικής (172 ευρώ), ενώ το μεσημέρι, λόγω ΑΠΕ, οι τιμές κινούνται στη ζώνη των 50-70 ευρώ. 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκατεστημένους αναλογικούς μετρητές, παλιάς τεχνολογίας. Με αυτό το δεδομένο, αντί να έχουμε νυχτερινό τιμολόγιο, θα πάμε σε δύο ζώνες. Τις μεσημεριανές ώρες καθημερινά (θα προσδιορίσουμε το ωράριο, προσεχώς) και τα Σαββατοκύριακα (πολύ περισσότερες ώρες), τα οποία διευκολύνουν πολύ τα νοικοκυριά για τις δουλειές του σπιτιού (π.χ. πλυντήρια κ.λπ.). Τα νοικοκυριά έτσι θα έχουν πραγματική εξοικονόμηση ρεύματος. Το ρεύμα τώρα το βράδυ είναι πιο ακριβό, καθώς το παράγουμε κατά βάση από φυσικό αέριο, ενώ στην παρούσα φάση υπάρχουν τιμές χονδρικής που είναι κοντά στο μηδέν κατά τις μεσημβρινές ώρες, καθώς παράγεται το ρεύμα από φωτοβολταϊκά», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. 

Με την αλλαγή στις χρεώσεις του νυχτερινού ρεύματος θα πρέπει, πάντως, να κάνουν επαναπρογραμματισμό της καθημερινότητάς τους χιλιάδες νοικοκυριά με εργαζόμενους γονείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ισχύον σύστημα δίνει φτηνότερο ρεύμα (3-4 λεπτά) για καταναλώσεις από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί, ενώ από την 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό τιμολόγιο «τρέχει» από τις 2 τα ξημερώματα ως τις 8 το πρωί και από τις 3 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα. Νυχτερινούς μετρητές έχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, επί συνόλου 4,3 εκατομμυρίων.  

Τα «πράσινα» τιμολόγια 

Συζήτηση γίνεται και για τα «πράσινα» τιμολόγια, καθώς είχαν θεσμοθετηθεί νομοθετικά από την αρχή του έτους, με ορίζοντα ως το τέλος του 2024. Το ερώτημα εύλογο: θα καταργηθούν; 

«Θα παραμείνουν και στην επόμενη φάση χωρίς να είναι υποχρεωτικά για τους παρόχους αλλά και χωρίς να υπάρχει καμία αναστάτωση για τους καταναλωτές, μια που κανένα τιμολόγιο δεν θα αλλάζει χαρακτηριστικά χωρίς τη ρητή βούληση του καταναλωτή. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις», απαντούν οι ίδιες πηγές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι είναι σήμερα σε αυτά τα «ειδικά» τιμολόγια θα παραμείνουν χωρίς να αλλάζει ο αλγόριθμος της χρέωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η εισαγωγή για τις επιχειρήσεις του δυναμικού τιμολογίου, δηλαδή του «πορτοκαλί».

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, «αυτό σταδιακά θα μπορεί να διευκολύνει και τους καταναλωτές, αλλά για την ώρα δεν έχουμε μετρητές στους οικιακούς καταναλωτές. Έχουμε, ωστόσο, σε πολλές επιχειρήσεις, και προχωράει η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Συνεπώς, μπορούμε να πάμε στο δυναμικό τιμολόγιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ