Πόθεν έσχες: Τι αλλάζει μετά τη νέα πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων - iefimerida.gr

Πόθεν έσχες: Τι αλλάζει μετά τη νέα πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων

χερια υπολογιστης
Οn line / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε λειτουργία τέθηκε πριν από λίγες ημέρες η νέα πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες.

Τα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας Ποθεν Εσχες

Η πλατφορμα διαθέτει χρηστικές οδηγίες για όσους υποχρεούνται να υποβάλλουν πόθεν έσχες. Η νέα πλατφόρμα έχει υλοποιηθεί κατ' εφαρμογή του ν. 5026/2023 (Α' 45) και των υπ' αριθμ. 65057/23.10.2024 (Β' 5919) και 60395/24.10.2024 (Β' 5921) Κοινών Υυπουργικών Αποφάσεων με βασικά χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Άντληση δεδομένων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τα πιστωτικά ιδρύματα για την αυτοματοποίηση και διευκόλυνση της υποβολής των δηλώσεων από τους υπόχρεους.
  2. Ριζική ενίσχυση της διαφάνειας και των δυνατοτήτων ελέγχου των δηλώσεων, καθώς τα διαθέσιμα δεδομένα για κάθε υπόχρεο προσυμπληρώνονται αυτόματα. Έως σήμερα έχουν αντληθεί δεδομένα από 114 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και πιστωτικά ιδρύματα.
  3. Διακριτή υποβολή δηλώσεων από τους σύζυγους των υπόχρεων προσώπων, οι οποίοι σύμφωνα με τον ν. 5026/23 αποκτούν αυτοτελή υποχρέωση υποβολής.
  4. Διαλειτουργικότητα με το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας για την άμεση ενημέρωση των υπόχρεων προσώπων.

Οι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης είναι περίπου 300.000 ετησίως.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από τη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Επιτροπή Ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες του άρθρου 25, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα λοιπά ειδικά όργανα ελέγχου του άρθρου 27, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και τους Πιστωτικούς Οργανισμούς, με μέριμνα του γγ, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των ετήσιων δηλώσεων των ετών 2023 (χρήση 2022) και 2024 (χρήση 2023) κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου δύναται να πραγματοποιηθεί χωρίς να απαιτείται από το σύστημα να συμπληρωθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), στην περίπτωση που αυτός δεν έχει εκδοθεί, με γνωστοποίηση των υπόλοιπων ατομικών στοιχείων για τα ανήλικα τέκνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη νέα πλατφόρμα πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι και αναβαθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και εξυπηρέτησης των χρηστών και την άντληση στοιχείων από πρόσθετους φορείς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ