Πόσο έχουν πληγεί οι εξαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων; - iefimerida.gr

Πόσο έχουν πληγεί οι εξαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων;

Energean πετρέλαιο φυσικό αέριο θάλασσα μετοχές μέρισμα
Προβλήτα εξόρυξης πετρελαίου / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί τον 9ο κύκλο οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, ωστόσο ακόμα κι έτσι παραμένει ο μεγαλύτερος εταίρος της, έστω κι αν οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων βαίνουν μειούμενες.  

Όσο κι αν φαντάζει οξύμωρο, από την έναρξη του πολέμου ως σήμερα, η Ευρώπη έχει πληρώσει στο Κρεμλίνο περί τα 122 δισ ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου CREA, τα 3,1 δισ ευρώ από αυτά αφορούν σε εισαγωγές άνθρακα, τα 51,7 δισ ευρώ σε εισαγωγές φυσικού αερίου και τα 67,2 δισ ευρώ αγορές πετρελαίου.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές ρωσικών καυσίμων

Τα επιμέρους στοιχεία, που αφορούν στους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικών ορυκτών καυσίμων, είναι λίαν αποκαλυπτικά, αφού πίσω από την Κίνα με εισαγωγές 52 δισ ευρώ, ακολουθεί η Γερμανία 26,5 δισ ευρώ, δεδομένο που αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τον υψηλό βαθμό εξάρτησης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, από τις ορέξεις του Κρεμλίνου.  

Όσον αφορά στην Ελλάδα, βρίσκεται στην “ουρά” της σχετικής βαθμολογίας με εισαγωγές περίπου 3,3 δισ ευρώ, οι οποίες αφορούν κυρίως σε πετρέλαιο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, στο Bloomberg “από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά, θα σταματήσουμε εντελώς να αγοράζουμε οποιοδήποτε πετρέλαιο από τη Ρωσία”.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, καθώς αν και οι εισπράξεις από το φυσικό αέριο έχουν περιοριστεί δραστικά, τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου- είτε μέσω αγωγών είτε δια θαλάσσης- διατηρούνται σχεδόν σε σταθερά επίπεδα.  

Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, η Ε.Ε. πλήρωσε κάτι λιγότερο από τα 2,5 δισ ευρώ για ρωσικά ορυκτά καύσιμα, εκ των οποίων τα 400 εκ ευρώ η Γερμανία, περίπου 350 εκ ευρώ η Γαλλία και γύρω στα 280 εκ ευρώ η Ολλανδία.  

Η Ρωσία στρέφεται προς Ανατολή για πελάτες

Αναμένοντας την αντίδραση των αγορών στην εφαρμογή του εμπάργκο και του πλαφόν των 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το Κρεμλίνο ψάχνει προς τα Ανατολικά τους πελάτες που θα μπορέσουν να αναπληρώσουν τις απώλειες της.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 220.000 b/d (bpd) σε 7,6 εκατ. b/d, που είναι όμως κατά 390.000 b/d κάτω από το επίπεδο πριν την έναρξη της ουκρανικής κρίσης. Την ίδια ώρα, τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,2 δις $ ΗΠΑ, από 21 δις $ ΗΠΑ σε 17,7 δις $ ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση Σεπτεμβρίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.  

Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό του σημείωμα το Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία προς τις ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχουν μειωθεί κατά 2 εκατ. b/d από την αρχή του έτους, αλλά η ανακατεύθυνση των ρωσικών παραδόσεων πετρελαίου στην Ινδία, στην Κίνα και στην Τουρκία έχει μετριάσει αυτές τις απώλειες.  

Ο ΔΟΕ παραδέχτηκε ότι μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της ΕΕ στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, η προσφορά του στην παγκόσμια αγορά ενδέχεται να μειωθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα η Ρωσία να πρέπει να βρει νέες αγορές για 1 εκατ. b/d πετρελαϊκών προϊόντων και 1,4 εκατ. b/d πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησογραφικό πρακτορείο, η παραγωγή πετρελαίου χωρίς συμπυκνώματα στη Ρωσία, τον Αύγουστο, μειώθηκε κατά 50 χιλ. b/d σε σχέση με τον Ιούλιο, στα 9,77 εκατ. b/d. Ο ΔΟΕ αναμένει επίσης η Ρωσία να μειώσει την παραγωγή στα 9,5 εκατ. b/d μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, η οποία είναι ήδη μειωμένη κατά 1,9 εκατ. b/d από τον Φεβρουάριο του 2022.  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ