Τα κονδύλια της ΕΕ στην ελληνική οικονομία: Πόσα θα πάρει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες - iefimerida.gr

Τα κονδύλια της ΕΕ στην ελληνική οικονομία: Πόσα θα πάρει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες

O Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς στην συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ
Η ελληνική οικονομία περνά στο προσκήνιο αυτό το τριήμερο / Φωτογραφία: Intime, ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τα φώτα της δημοσιότητας στο πεδίο της οικονομίας, θέλει να στρέψει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση και οι αφορμές δεν είναι λίγες.

Μετά από μια πολύωρη και μάλλον άχαρη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι Ευρωπαίοι όταν φτάνουν μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις συνήθως προτιμούν να κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω, η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να ποντάρει πολλά στο στοίχημα της πανευρωπαϊκής δημοσιονομικής χαλάρωσης εν ονόματι της ανάπτυξης. Κοινώς, η μάχη που θα δώσει για να κερδίσει περισσότερο χώρο για ελαφρύνσεις, με στόχο και την επιτάχυνση της οικονομίας, θα είναι σκληρή και με διαφαινόμενη- για μια ακόμα φορά- τη διάσταση, αν όχι διάσπαση, της Ευρω-ομάδας σε Βόρειους και Νότιους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα θα επιχειρήσει, πάντως, να δώσει τη δική της πειστική απάντηση, στο πώς θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να κάνει το αναγκαίο άλμα και να πιάσει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης 3-4%. Το πρωί συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, όπου η Επιτροπή των Σοφών, με επικεφαλής το Νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη, θα ξεδιπλώσει το προσχέδιο του Αναπτυξιακού Προτύπου για τη χώρα. Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει μέχρι τα μέσα Απριλίου ένα ενδιάμεσο σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους άξονες και τις κεντρικές κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου και ως το Σεπτέμβριο το τελικό και πλήρως εξειδικευμένο σχέδιο. Στόχος- τι άλλο;- να μη μείνει ένα ακόμα Αναπτυξιακό Σχέδιο στα χαρτιά.

Συνάντηση εργασίας με υπουργούς και στελέχη από ΗΑΕ

Η Τετάρτη έχει… αραβικό άρωμα. Σε συνέχεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση εργασίας του Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Sultan Al Jaber και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις Υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με τα 30 μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνεται από την οικονομία και τις επενδύσεις, ως την άμυνα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Από την πλευρά των ΗΑΕ, εκτός από τον Υπουργό Επικρατείας Sultan Al Jaber, στο Forum θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του Abu Dhabi Fund for Development (ADFD), Mohamed Saif Al Suwaidi, τα ανώτερα στελέχη της Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), Hamad Al Dhaheri και Saif Al Mashghoni, ο επικεφαλής κυβερνητικών υποθέσεων της Mubadala Investment Company, Khalid Al Rashdi, o πρόεδρος των ομίλων ανάπτυξης ακινήτων Emaar και Eagle Hills, Mohammed Al Abbar, ο επικεφαλής του Abu Dhabi Investment Council Ahmed Al Muhairi, ο οικονομικός διευθυντής του Khalifa Fund (με επίκεντρο τις MμΕ) Marwan Al Suwaidi, ο επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου First Abu Dhabi Bank, Karim Karoui και ο αντιπρόεδρος της Mubadala Petroleum, Adnan Omar Bu Futeem. Επίσης θα εκπροσωπηθούν σε ανώτερο επίπεδο τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Πολιτισμού, ενώ παρόντα θα είναι και κυβερνητικά στελέχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στους τομείς της Ενέργειας, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Τουρισμού και της Γεωργίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονομία: Ανάσα από κονδύλια της ΕΕ- Πόσα αναμένεται να πάρει η Ελλάδα

Η Πέμπτη είναι η μεγάλη ημέρα, καθώς σε ειδική Σύνοδο Κορυφής, κρίνεται η επόμενη Προγραμματική Περίοδος, δηλαδή τα κονδύλια που θα μπορέσει να λάβει (και) η Ελλάδα για τα επόμενα 7 έτη, έτσι ώστε να στηρίξει αναπτυξιακές δράσεις και προγράμματα στήριξης. Στην Ελλάδα με βάση την αρχική πρόταση της Επιτροπής αναλογούσαν 35,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, εκ των οποίων περίπου 19,229 δισ. ευρώ αφορούν τη συνοχή και 16,239 δισ. ευρώ τη γεωργία. Με την συμβιβαστική πρόταση που έχει βάλει στο τραπέζι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το συνολικό ποσό θα είναι ελαφρώς μικρότερο. Το πρόβλημα είναι ότι και σε αυτό το πεδίο Βόρειοι και Νότιοι έχουν βγάλει «μαχαίρια».

Στα τελευταία νέα από το… μέτωπο, οι πλούσιες χώρες του Βορρά θέλουν να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση στα σημερινά ή κοντά στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ, ενώ η τελευταία διαμεσολαβητική πρόταση της φινλανδικής προεδρίας είχε προσεγγίσει το 1,1%, με το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στο 1,3%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ