Πόσα χρήματα έχει κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος του Πούτιν έως τώρα - iefimerida.gr

Πόσα χρήματα έχει κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος του Πούτιν έως τώρα

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία / Φωτογραφία αρχείου: AP - Kostiantyn Liberov
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία όχι μόνο κατέστρεψε εκτεταμένες περιοχές της χώρας, αλλά κλόνισε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης καθώς και την παγκόσμια οικονομία.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφώνησε – όπως και την περασμένη Τρίτη - μια ομιλία γεμάτη μίσος για τη Δύση και την Ουκρανία. Τρεις μέρες αργότερα, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία από διάφορα μέτωπα προκαλώντας θάνατο και καταστροφή. Σύμφωνα με μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, ο πόλεμος του Πούτιν κόστισε πέρυσι στην παγκόσμια οικονομία «πολύ πάνω από 1.600 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ», αναφέρει η Rheinische Post επικαλούμενη έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το 2023, οι απώλειες παγκόσμιας παραγωγής θα μπορούσαν να ανέλθουν σε άλλα περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Το υπολογιστικό μοντέλο του IW έλαβε ως τιμή αναφοράς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), αλλά συνυπολογίστηκαν στην εκτίμηση και οι φθινοπωρινές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και συνέκρινε την πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2022 και την πρόβλεψη για το 2023 με την αρχικά αναμενόμενη εξέλιξη χωρίς τον πόλεμο της Ουκρανίας στα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ο πόλεμος οδήγησε σε διακοπές εφοδιασμού και παραγωγής ανά την υφήλιο. Επιπλέον, οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί απότομα παντού και έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. «Λαμβάνοντας υπόψη τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης (ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων παγκοσμίως) και την αύξηση της τιμής των κεφαλαιουχικών αγαθών, οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο καθυστερούν τις επενδύσεις τους», σημειώνει. Για το τρέχον έτος, οι συντάκτες της μελέτης, που επικαλείται η Rheinische Post, αναμένουν ότι οι απόλυτες απώλειες θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες από το 2022. Ο λόγος είναι ότι αναμένεται αποκλιμάκωση στις παγκόσμιες αγορές πρώτων υλών και ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ