Πώς οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι σε καιρούς κορωνοϊού: Τζεφ Μπέζος και άλλοι ξεφορτώθηκαν μετοχές την κατάλληλη στιγμή - iefimerida.gr

Πώς οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι σε καιρούς κορωνοϊού: Τζεφ Μπέζος και άλλοι ξεφορτώθηκαν μετοχές την κατάλληλη στιγμή

Ο Τζεφ Μπέζος δίπλα σε φυτά
Τζεφ Μπέζος / Φωτογραφία: AP Photo/Ted S. Warren
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δισεκατομμύρια δολάρια γλίτωσαν ο Τζεφ Μπέζος και άλλα μεγαλοστελέχη αμερικανικών κολοσσών, αφού προνόησαν να ξεφορτωθούν εγκαίρως μετοχές των εταιρειών τους προτού η πανδημία του κορωνοϊού πλήξει την αξία τους.

Ο κορωνοϊος καλπάζει τώρα στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας Λευκό Οίκο και Κογκρέσο να συμφωνήσουν στο μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας στην ιστορία αλλά βλέποντας από τον περασμένο μήνα τα μαύρα σύννεφα να πυκνώνουν στον ορίζοντα διευθυντικά στελέχη των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έσπευσαν να πουλήσουν μετοχές των δικών τους εταιρειών αξίας περίπου 9,2 δισ. δολαρίων από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal. Με την πρόνοια αυτή και την ταχεία αντίδρασή τους τα μεγαλοστελέχη αυτά – που συγκαταλέγονται μεταξύ των πλουσιότερων Αμερικανών – γλίτωσαν δισεκατομμύρια λίγο πριν καταρρεύσουν οι αγορές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς οι πλούσιοι κατάφεραν να μείνουν πλούσιοι

Η ανάλυση της Wall Street Journal δείχνει ότι με την πώληση των μετοχών τα αφεντικά αυτά γλίτωσαν κάπου 1,9 δισ δολάρια καθώς ο δείκτης S&P 500 έκανε βουτιά περίπου 30% από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου. Αυτός που πούλησε μακράν τις περισσότερες μετοχές – αξίας 3,4 δις δολαρίων – την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν το αφεντικό της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος γλίτωσε έτσι 317 εκατ. δολάρια, τα οποία θα είχε χάσει αν είχε διατηρήσει στο portfolio του τις μετοχές μέχρι τις 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ ο Μπέζος πούλησε σε μια εβδομάδα όσες μετοχές πούλησε τον περασμένο χρόνο, δηλαδή το 3% των μετοχών της Amazon που είχε στην κατοχή του.

Ανάλογη προνοητικότητα έδειξε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Λόρενς Φιν, που πούλησε μετοχές της εταιρείες του αξίας 25 εκατ. δολαρίων στις 14 Φεβρουαρίου. Πέντε μέρες αργότερα το αφεντικό της HIS Markit, Lance Uggla, πούλησε μετοχές αξίας 47 εκατ. δολαρίων, που θα είχαν χάσει τώρα σε αξία κάπου 19,2 εκατομμύρια. Πάνω από 150 μεγαλοστελέχη που πούλησαν μετοχές αξίας τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο δεν είχαν πουλήσει ούτε μία μετοχή το τελευταίο 12μηνο.

Και γερουσιαστές… μυρίστηκαν τον κίνδυνο

Και δεν είναι μόνον τα αφεντικά των μεγάλων εταιρειών που έτρεξαν να σώσουν τις περιουσίες τους καθώς η πανδημία του κορωνοϊού απειλούσε την οικονομία της χώρας. Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intercontinental Exchange (ICE), ιδιοκτήτριας του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, πούλησε μετοχές του αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων λίγες μέρες πριν αναφερθεί ο πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό. Ο Τζέφρι Σπρέτσερ, σύζυγος της Ρεπουμπλικανής γερουσιαστού Κέλι Λέφλερ, ξεφορτώθηκε τις μετοχές της ICE στις 26 Φεβρουαρίου, προτού κάνουν βουτιά κατά σχεδόν 25%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σπρέτσερ πούλησε κάθε μία από τις μετοχές έναντι 93,42 δολαρίων και λίγες μέρες αργότερα, στις 11 Μαρτίου ξεφορτώθηκε μαζί με τη γυναίκα του άλλο ένα πακέτο μετοχών συνολικής αξίας 15,3 εκατ. δολαρίων προς 87 δολάρια τη μία. Η Κέλι Λέφλερ κατηγορήθηκε για διαφθορά μετά την αποκάλυψη ότι πούλησε μετοχές αξίας 3,1 εκατ. δολαρίων λίγο διάστημα αφότου παραβρέθηκε σε ενημέρωση γερουσιαστών για την πορεία του κορωνοϊού στις 24 Ιανουαρίου. Αλλά και άλλοι γερουσιαστές εκτέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφού φάνηκε ότι ξεφορτώνονταν μετοχές την ώρα που καθησύχαζαν την κοινή γνώμη της χώρας ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Ρίτσαρντ Μπερ πούλησε στις 13 Φεβρουαρίου μετοχές αξίας 1,7 εκατ. δολαρίων αφού διαβεβαίωσε προηγουμένως τους Αμερικανούς ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πολεμήσει τον κορωνοϊό! Μετά την κατακραυγή δέχθηκε να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

ΗΠΑ – 37 εκατομμύρια εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι λόγω της πανδημίας

Κι ενώ οι πλούσιοι βρίσκουν τον τρόπο να παραμένουν πλούσιοι, πολλοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ μένουν άνεργοι εν μια νυκτί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πάνω από 37 εκατομμύρια εργαζόμενοι κινδυνεύουν βραχυπρόθεσμα να χάσουν τις δουλειές τους σύμφωνα με έρευνα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cornell. Οι σοκαριστικές αυτές εκτιμήσεις σημαίνουν ότι περίπου το ένα τέταρτο του εργαζόμενου πληθυσμού μπορεί να χάσουν τις δουλειές τους στο εγγύς μέλλον λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στη λειτουργία των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι χαμηλόμισθοι, ωρομίσθιοι εργάτες, δηλαδή κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους αυτοί που τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη απ’ όλους. Ιδιαίτερα ευάλωτοι σε πιθανή απόλυση είναι κάπου 35,2 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι με μέσο εβδομαδιαίο εισόδημα κάτω των 800 δολαρίων εν συγκρίσει με μόλις 1,9 εκατ. υψηλόμισθους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ