Η ΕΕ ετοιμάζεται να αναβιώσει την πρότασή της για προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων αμερικανικού φυσικού αερίου, θεωρώντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο ανοικτός σε διαπραγματεύσεις μετά το πάγωμα των δασμών.
Όπως ανέφεραν στο Politico τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν γνώση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, η ΕΕ σχεδιάζει να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για να αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ -βαδίζοντας στα βήματα της Ιαπωνίας- και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σχεδιασμένες να κατευνάσουν την οργή του Τραμπ για το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
Όπως είπαν, η ΕΕ αναζητεί τρόπους για να αυξήσει τη συνολική ζήτηση, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα επιτρέψει στη Γηραιά Ήπειρο να υποβάλει μεγαλύτερες, πανευρωπαϊκές παραγγελίες LNG ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, αλλά, ιδανικά, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Τι άλλαξε στους υπολογισμούς της ΕΕ
Δεν πρόκειται, βέβαια, για νέα πρόταση, καθώς εδώ και μήνες η ΕΕ προσπαθεί να συζητήσει για το θέμα με τον Λευκό Οίκο, αλλά, όπως είπαν διπλωμάτες, το άνοιγμα προς την κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίστηκε με σύγχυση και αδιαφορία.
Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει τώρα με τους κλυδωνισμούς των αγορών και τις προτροπές ηγετικών στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων στον Τραμπ να αλλάξει γραμμή. «Αυτές οι προτάσεις ήταν στο τραπέζι για λίγο, αλλά ελπίζουμε τώρα να υπάρχει μια ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος», είπε ένας από τους αξιωματούχους στο διεθνές Μέσο.
Μετά την εκλογική του νίκη ο Τραμπ κάλεσε επανειλημμένως την ΕΕ να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο, και την περασμένη Τρίτη, μετά την επιβολή δασμών 20% στην Ένωση, κάλεσε την Ευρώπη να δαπανήσει άλλα 350 δισ. δολάρια για την προμήθεια αμερικανικής ενέργειας.
Ένα 24ωρο αργότερα, ωστόσο, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι παγώνει για ένα τρίμηνο τους δασμούς στις περισσότερες χώρες, προτρέποντας τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ -ανάμεσά τους και την ΕΕ- να αξιοποιήσουν το διάστημα αυτό των 90 ημερών για να διαπραγματευτούν την κατάργηση εμπορικών φραγμών.
Η πρόταση της ΕΕ για προμήθεια αμερικανικού LNG
Στην ΕΕ αντιμετωπίζουν την κίνηση αυτή του Τραμπ ως ένα παράθυρο προκειμένου να προωθήσουν την προσφορά τους για προμήθεια αμερικανικού LNG - μια επιθυμία που έχουν εδώ και καιρό οι Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προσπάθειας οριστικής απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία.
«Στο μέλλον θα αγοράζουμε περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ», είπε την περασμένη Τρίτη ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι προμήθειες θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους «πράσινους στόχους» της Ένωσης.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, μόνον μέχρι εκεί μπορεί να φθάσει η ΕΕ, καθώς, σε τελική ανάλυση, LNG προμηθεύονται εταιρείες και όχι κυβερνήσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν στείλει το μήνυμα ότι όμιλοί τους προμηθεύονται ήδη όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού LNG.
Άγνωστο, επίσης, παραμένει πόσο καλά θα λειτουργήσει ένα σύστημα συνολικής ζήτησης, αφού λίγες εταιρείες μετείχαν σε ένα παρόμοιο σύστημα, που είχε εγκαινιάσει η ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προ τριετίας με την ελπίδα να μειωθούν οι υψηλές τιμές.
Ωστόσο, η συγκέντρωση παραγγελιών από ιδιώτες προμηθευτές και η αντιστοίχισή τους με τους Αμερικανούς προμηθευτές είναι ένας τρόπος με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερους όγκους αμερικανικού LNG.
Τις συνομιλίες επισκιάζουν, εξάλλου, και οι ανησυχίες για τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη-μέλη να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων στο 90% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο, και οι πρωτεύουσες ανησυχούν ότι θα αυξήσει το κόστος μια καλοκαιρινή σπουδή για αγορά ποσοτήτων LNG, μεγάλο μέρος του οποίου θα είναι αμερικανικό. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πιέζουν για χαλάρωση αυτών των κανόνων, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν έτσι να ξοδέψουν συνολικά λιγότερα για υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς του Τραμπ αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ τούς επαναφέρει, αν και προς το παρόν σημείωσε: «Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις».