Ακραία σενάρια, που δεν μπορούν, όμως, να αποκλειστούν σε συνθήκες πολέμου, εκπόνησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, «μετρώντας» τις επιπτώσεις του Ουκρανικού.
Αυτές οι έκτακτες συνθήκες δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για τη χώρα μας.
Οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού για την οικονομική μεγέθυνση του 2022 ήταν στο 3,58% πριν την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και περιορίζονται στο 2,75% στο ήπιο σενάριο και 2,21% στο δυσμενές σενάριο ανάλογα με την έκταση των διαταραχών στις διεθνείς τιμές ενέργειας και τροφίμων καθώς και την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Το ήπιο και το ακραίο σενάριο για τον πληθωρισμό
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, το σενάριο βάσης είναι 6,99%, στο ήπιο σενάριο ανεβαίνει στο 7,43% και στο ακραίο σενάριο εκτινάσσεται στο 11,01%!!!
Οι ανωτέρω προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ παράλληλα δεν θα υλοποιηθεί κάποια σημαντική εγχώρια δημοσιονομική επέκταση.
Σε δεύτερη μοίρα τα μέτρα για τα καύσιμα
Το ΓΠΚΒ καλεί την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση σε αυτοσυγκράτηση και απομάκρυνση από την πλειοδοσία μέτρων στήριξης, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις είναι, μεν, αναγκαίες, αλλά θα πρέπει να στοχεύουν στα πιο αδύναμα στρώματα. Όσον αφορά, δε, στις προτεραιτότητες, βάζει σε δεύτερη μοίρα τα μέτρα για τα καύσιμα και προτάσσει τις παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση.