Οι ενισχυμένες κρατικές επιδοτήσεις δεν άφησαν να φτάσουν στους καταναλωτές οι μεγάλες αυξήσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος τον περασμένο μήνα.
Αυτό δεν αναιρεί, όμως, το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος ενεργειακός μήνας, καθώς η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 338,14 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 40,4% μέσα σε έναν μήνα.
Όσον αφορά στη σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, αν και είχε ξεκινήσει δειλά- δειλά να επηρεάζεται και η Ελλάδα από τις αυξητικές τάσεις του φυσικού αερίου, η φετινή χονδρική τιμή είναι υπερτριπλάσια (+232%).
Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι η μέγιστη τιμή στη διάρκεια του φετινού Ιουλίου ξεπέρασε τα 686 ευρώ ανά MWh!
Ο πονοκέφαλος της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου -χθες ξεπέρασε και τα 210 ευρώ- άρα και της χονδρικής του ρεύματος (σταθερά πάνω από τα 400 ευρώ από την αρχή του μήνα) δεν είναι ο μοναδικός για την κυβέρνηση, που φαίνεται πως έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι τα βάρη για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα είναι τουλάχιστον διπλάσια από τον αρχικό σχεδιασμό, για να επιδοτηθούν τα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως το τέλος της χρονιάς.
Με φόντο τις πρωτοφανείς εικόνες συσκότισης στη Γερμανία και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που ανακοινώνει η μια κυβέρνηση μετά την άλλη, προτεραιότητα στο στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό των επόμενων μηνών είναι η επάρκεια.
Κεντρικό ρόλο σε αυτόν το σχεδιασμό παίζει η Ρεβυθούσα, η οποία κι επισήμως με την επιθεώρηση από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκρέκα πέφτει από σήμερα στη μάχη για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας με τη νέα πλωτή δεξαμενή.
Η δεξαμενή αυτή αυξάνει τη χωρητικότητα της εγκατάστασης στις 380 χιλιάδες κυβικά μέτρα και, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, είναι σε λειτουργική ετοιμότητα, αμέσως μόλις υπάρξει σχετικό αίτημα.
Με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου, οι εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα σημείωσαν αύξηση 43% σε σύγκριση με πέρυσι, ξεπερνώντας τις 15 TWh. Για τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί άλλα 6 φορτία, με απόδοση 4 TWh.
«Παράθυρο» για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη προετοιμάζονται για πρωτοφανή μέτρα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κινήσεις της Gazprom, που συνεχίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, ανοιγοκλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, που δεν συγκλήθηκε τον Ιούλιο, όπως είχε ζητήσει η Ιταλία, πιθανότατα θα γίνει το Σεπτέμβριο, καθώς η καθορισμένη άτυπη Σύνοδος στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου φαντάζει πολύ μακριά και οι εξελίξεις τρέχουν.