Ο πληθωρισμός στην Γαλλία επιταχύνθηκε για πρώτη φορά φέτος - αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις σε άλλες περιοχές της ευρωζώνης, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια.
Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, αφού παρέμειναν σταθερές στο 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee. Η μέτρηση ξεπέρασε ελαφρώς τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 2,6% σε έρευνα του Bloomberg.
Αύξηση των τιμών ενέργειας
Η επιτάχυνση οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 5,8%, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών που παρακολουθείται στενά επιβραδύνθηκε στο 2,7% από 3% τον Απρίλιο, ανέφερε η Insee.
Αφού η Γερμανία και η Ισπανία ανέφεραν παρόμοιες αυξήσεις, τα στοιχεία αργότερα την Παρασκευή για την ευρωζώνη των 20 χωρών αναμένεται επίσης να δείξουν ελαφρά επιτάχυνση στο 2,5%. Ενώ αυτό απομακρύνεται από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, ο αποπληθωρισμός αναμένεται να συνεχιστεί αργότερα φέτος και οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να προχωρήσουν στη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων που έχουν επισημάνει για τις 6 Ιουνίου.
«Πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ
Η ταχύτερη αύξηση των τιμών μπορεί, ωστόσο, να κάνει πιο δύσκολες τις περαιτέρω κινήσεις. Οι επενδυτές τιμολογούν πλήρως δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι επιφυλακτικοί στο να δώσουν οδηγίες για την πορεία των επιτοκίων αν και ορισμένοι έχουν δηλώσει ότι η σκέψη τους είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με αυτή των αγορών.
Καθώς η Γαλλία συνεχίζει να ανακάμπτει από το σοκ του πληθωρισμού, η Insee επιβεβαίωσε ότι η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,2% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Δημοσίευσε επίσης αναθεωρημένα στοιχεία για το 2023, ανεβάζοντας την ένδειξη της ανάπτυξης στο 1,1% από 0,9% χάρη σε μια ισχυρότερη επίδοση στο τέλος του έτους που οφείλεται στις εξαγωγές υπηρεσιών.
Η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί και αυτό το τρίμηνο. Οι καταναλωτικές δαπάνες, ωστόσο, μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,8% τον Απρίλιο, καθώς οι δαπάνες για τρόφιμα συρρικνώθηκαν, ανέφερε η Insee.
Ενώ η Γαλλία απέφυγε την ύφεση, η υποτονικότητα υπονόμευσε την υπόσχεση της κυβέρνησης να μειώσει την ανεργία και να ανασυγκροτήσει τα δημόσια οικονομικά μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.