Την πρώτη ψυχρολουσία θα πάρουν σήμερα τα νοικοκυριά, με τη δημοσιοποίηση των αρχικών στοιχείων από την Eurostat για τον ευρωπληθωρισμό του Ιανουαρίου.
Η δεύτερη κρυάδα έρχεται σε δύο εβδομάδες, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει τα αναλυτικά στοιχεία, ανά κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών, οπότε θα αποτυπωθούν στο χαρτί οι ανατιμήσεις του προηγούμενου μήνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για ένα «καυτό» τρίμηνο, με τον πληθωρισμό να κινείται στα επίπεδα του 5%.
Αμέσως μετά τις εορτές, άνθρωποι της αγοράς είχαν προαναγγείλει ανατιμήσεις σε τρόφιμα και άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης, λόγω των συσσωρευμένων επιβαρύνσεων από τις τιμές πρώτων υλών και το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ακολούθησαν τηλεδιασκέψεις του υπουργείου Ανάπτυξης με κλαδικούς φορείς, με στόχο την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων από τους βασικούς «παίκτες», δηλαδή προμηθευτές και αλυσίδες τροφίμων, ωστόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Χατζηθεοδοσίου προειδοποίησε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις 30%.
Το σφοδρό «κύμα» ανατιμήσεων ήρθε για να μείνει
Το ράλι των διεθνών τιμών σε σιτάρι, καλαμπόκι, σπορέλαια, ζάχαρη, γαλακτοκομικά, καφές, απλώς επιβεβαιώνει ότι το κύμα των ανατιμήσεων δεν αναμένεται να υποχωρήσει άμεσα. Κι αυτό πολύ απλά συνεπάγεται αυξήσεις σε εκατοντάδες κωδικούς προϊόντων στα ράφια των super markets: σοκολατοειδή, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, σάλτσες, τυροκομικά, κατεψυγμένα, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής. Αν προσθέσει, δε, κανείς τις αυξήσεις στα νωπά λαχανικά λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, έχει τη συνολική εικόνα.
Το «ράλι» του πετρελαίου δυσχεραίνει την κατάσταση
Κι αν ως τώρα ήταν το φυσικό αέριο, που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον λόγω της σύνδεσης του με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η ανοδική πορεία του πετρελαίου έρχεται για να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που άρχισαν να γίνονται και στην Ελλάδα αισθητές οι επιπτώσεις από το ράλι φυσικού αερίου- ηλεκτρικού ρεύματος, η τιμή του Brent ανέβηκε περίπου 20 δολάρια και πλέον «παίζει» στα επίπεδα των 90 δολαρίων. Το αποτέλεσμα γίνεται ολοένα και πιο αισθητό στο κόστος μετακινήσεων και θέρμανσης.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται, πλέον, στα 1,824 ευρώ έναντι 1,481 ευρώ πέρσι τέτοια εποχή, ωστόσο αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι υπάρχουν ήδη περιοχές όπου η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο! Στις Κυκλάδες η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 2,030 ευρώ, ενώ πάνω από τα 2 ευρώ πωλείται η βενζίνη και σε πρατήρια της Ρόδου, της Κω, της Λέρου, της Καλύμνου, της Καρπάθου, της Πάτμου, της Κάσου. Ακριβότερος νομός της ηπειρωτικής Ελλάδας παραμένει η Ευρυτανία, με τη μέση τιμή να απέχει μια ανάσα από τα 2 ευρώ (1,921 ευρώ).
Δεν είναι, όμως, μόνο το κόστος των μετακινήσεων. «Καίει» και το κόστος θέρμανσης, καθώς η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει «σκαρφαλώσει» στα 1,228 ευρώ, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 0,90 ευρώ.
Όλα τα παραπάνω θα συνυπολογιστούν στην εξίσωση των επιδοτήσεων νοικοκυριών - επιχειρήσεων για το αυξημένο ενεργειακό κόστος του Φεβρουαρίου, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχουμε επιπλέον μέτρα για τους αγρότες, όπως η επέκταση του χαμηλού ΦΠΑ και σε άλλα αναλώσιμα πλην των ζωοτροφών, έτσι ώστε να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής.