Καταποντίστηκαν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ οι τιμές του αργού κατέγραψαν βουτιά έως 33% αφού η Σ. Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών με τη Ρωσία, οδηγώντας τους επενδυτές που ήδη ανησυχούν για τον κορωνοϊό να αναζητήσουν την ασφάλεια των ομολόγων και του γεν.
Η Σαουδική Αραβία αιφνιδίασε τις αγορές με τα σχέδιά της να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ύστερα από την κατάρρευση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ και το αμερικανικό αργό μειώθηκαν έως και 14 δολάρια στα 31,02 δολάρια και τα 27,34 δολάρια το βαρέλι, σε μια χαώδη διαπραγμάτευση πριν ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους.
Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές υπέστησαν βαριές απώλειες με το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι να κατρακυλούν κατά 6-7%. Ο βασικός ιταλικός δείκτης κατακρημνίστηκε με πτώση 10% αφού η κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα μεγάλα τμήματα του ιταλικού Βορρά, μεταξύ των οποίων και της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, του Μιλάνου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε περιοχή «bear market» --μια μείωση άνω του 20% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. Οι πετρελαϊκές μετοχές βυθίστηκαν, με την Premier Oil να σημειώνει πτώση 54% και τον ενεργειακό κολοσσό BP να καταγράφει απώλειες σχεδόν 20%.
Οι βαριές απώλειες αναμένεται να συνεχιστούν και στη Wall Street. Οι απώλειες στην Ευρώπη ακολούθησαν τη μεγάλη πτώση στην Ασία. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 4,4% στη χειρότερη ημέρα του από τον Αύγουστο του 2015 ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε βουτιά 5,1%. Η χρηματιστηριακή αγορά της Αυστραλίας έκλεισε με βαριές απώλειες 7,3%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Πού στράφηκαν οι επενδυτές
Οι επενδυτές στράφηκαν έτσι στα ομόλογα που αποτελούν «ασφαλή καταφύγια» οδηγώντας τις αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών ομολόγων κάτω από το 1%, καθώς στοιχηματίζουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, ύστερα από την απρόσμενη χαλάρωση στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε νωρίτερα έως το 0,318% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2011.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου -του κορυφαίου ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου της ευρωζώνης-- υποχώρησε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,863%.
Το δολάριο επέκτεινε την πτώση του στα 101,58 γεν, επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τα τέλη του 2016. Νωρίτερα σημείωσε πτώση σχεδόν 3% στα 102,42 γεν. Το ευρώ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 και πλέον μηνών στο 1,1492 δολάριο, και διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,1410 δολάριο.