Σε άλλο μήκος κύματος παραμένει η Ευρώπη επί του παρόντος κι έτσι η Αθήνα οδεύει βήμα-βήμα προς τη λήψη εθνικών μέτρων για το ενεργειακό κόστος.
«Κακώς, αλλά η Ευρώπη είναι αλλού», σημειώνει στο iefimerida, πηγή με άμεση γνώση των ζυμώσεων που γίνονται εδώ και εβδομάδες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Στις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, που γίνονται αυτό το διάστημα- χθες πραγματοποιήθηκε μία ακόμα- το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι το στοιχείο προβληματισμού για τους Ευρωπαίους είναι κυρίως η εφαρμογή ή και η ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων. Όχι η λήψη κοινών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης τιμών.
Μέχρι τα μέσα Μάη οι αποφάσεις για τα μέτρα
Το αργότερο ως τα μέσα του επόμενου μήνα η Αθήνα θα λάβει τις αποφάσεις της για το πώς θα κινηθεί, ειδικά στο πεδίο της Ενέργειας. Το σχήμα των επιδοτήσεων έχει βοηθήσει στην απορρόφηση των κραδασμών, ωστόσο με δεδομένο ότι δεν αναμένεται θεαματική βελτίωση της κατάστασης στις διεθνείς αγορές άρα και αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, η παρέμβαση στη δομή και λειτουργία της εγχώριας αγοράς ενέργειας, χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος.
Οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, για το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν ήδη γίνει και το αποτέλεσμα δεν ξάφνιασε τους πιο υποψιασμένους. «Ναι, αλλά ήδη έχετε κάνει τα περισσότερα απ’ όλους, ενώ έχετε και το μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όλους», φέρεται να είπε ο επικεφαλής του ESM, Κ. Ρέγκλινγκ, στις επαφές που είχε στην Αθήνα, αναδεικνύοντας έτσι τον προβληματισμό των Ευρωπαίων τεχνοκρατών. Με απλά λόγια, οι «έξω» βλέπουν ότι η Αθήνα έχει πάρει μέτρα στήριξης, που ξεπερνούν ως ποσοστό του ΑΕΠ το μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ ήδη με τα μέτρα στήριξης για την πανδημία επιβαρύνθηκε με ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην Ευρώπη, όντας παράλληλα και η χώρα με το οξύτερο πρόβλημα Χρέους.
Πώς αποτυπώνεται η διαφορετική προσέγγιση της Ευρώπης -Οι ανησυχίες για τις ανατροπές από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η διαφορετική προσέγγιση της Ευρώπης αποτυπώνεται και στην αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ, η οποία «ξηλώνει» σταδιακά το προστατευτικό δίχτυ, που άπλωσε πάνω από την Ευρωζώνη, ενώ έχει ξεκινήσει προ πολλού και η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αύξηση επιτοκίων. Κι όλα αυτά την ώρα που άπαντες δηλώνουν προβληματισμένοι και ανήσυχοι για τις ανατροπές, που έχει ήδη προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διάρρηξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Το επιχείρημα είναι ότι η Ευρώπη παρά το «φρενάρισμα» θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αν αυτοί οι ψυχροί δείκτες ευημερίας δεν αγγίζουν την καθημερινότητα και το πορτοφόλι των πολιτών, η πολιτική και κοινωνική ένταση θα αυξάνεται. Κι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.
Το πρόβλημα των τιμών δεν περιορίζεται στην Ενέργεια. Ωστόσο οι όποιες παρεμβάσεις στα υπόλοιπα πεδία, θα είναι συνάρτηση του κόστους των μέτρων για τη ρύθμιση της εγχώριας αγοράς Ενέργειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για αποκλιμάκωση των τιμών τους επόμενους μήνες.
Στα ύψη οι τιμές σε καλαμπόκι και σιτηρά
Τα συμβόλαια του καλαμποκιού σκαρφάλωσαν χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, καθώς η αγορά «μετράει» ότι η αυξημένη ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από τη μικρότερη παραγωγή και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η ξηρασία στη Βραζιλία, η προαναγγελία αυξημένης χρήσης αιθανόλης στις ΗΠΑ, τα προβλήματα στις καλλιέργειες της Κίνας ελέω lockdowns και πάνω απ’ όλα οι ισχυροί κραδασμοί από τους δύο μεγάλους εξαγωγείς καλαμποκιού- την Ουκρανία και τη Ρωσία- δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα ανέβηκε και η τιμή του σιταριού, η οποία πλέον είναι 32% υψηλότερη από τα προ εισβολής επίπεδα. Τα στοιχεία από τον ΟΗΕ (FAO) δείχνουν ότι τουλάχιστον το 20% των καλλιεργειών στην Ουκρανία δεν θερίστηκαν, ενώ διαταραχές στην εισαγωγή προϊόντων επηρεάζουν και την παραγωγή της Ρωσίας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, το 69% των καλλιεργειών στη Β. Αμερική υποφέρει από ξηρασίες.