Πιο γρήγορα η φορολογική απελευθέρωση το 2023 -Όλα τα στοιχεία - iefimerida.gr

Πιο γρήγορα η φορολογική απελευθέρωση το 2023 -Όλα τα στοιχεία

Εκτύπωση φορολογικών εγγράφων σε εφορία
Φωτογραφία: Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα 61,3 δισ. ευρώ «έκλεισαν» τα φορολογικά έσοδα της χρονιάς που μόλις έκλεισε. Ωστόσο, αν και οι εισπράξεις υπερέβησαν κατά περίπου 5,2 δισ. ευρώ τις αντίστοιχες του 2022, η... απελευθέρωση μας από τις φορολογικές υποχρεώσεις ήρθε νωρίτερα. 

Τι είναι η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας»; Η ημέρα που οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το Κράτος. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία δεδομένα του έτους μετακίνησαν τελικά την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 6 ημέρες αργότερα από τον αρχικό υπολογισμό, δηλαδή στις 177 ημέρες έναντι 171. Ακόμα κι έτσι πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση 7 ημερών σε σχέση με το 2022, πόσο μάλλον όταν η “διόρθωση” των 6 ημερών δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων. 

Τα κύρια ευρήματα της φετινής μελέτης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών είναι τα εξής:  

  • Η 27η Ιουνίου ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φέτος εργαστήκαμε για το κράτος για 177 από τις 365 μέρες του έτους, 7 ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2022, μείωση που επετεύχθη κυρίως λόγω της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης από 1/1/2023. 
  • Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το Κράτος το 2023 ήταν 187, 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022. 
  • Τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 6 ημέρες εργασίας για το Κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας. 

Η οικονομική ελευθερία 

Για τη χρονιά, που μόλις ξεκίνησε, είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το πώς θα επηρεαστεί η “Ημέρα της Φορολογικής Ελευθερίας”, από τις αντίρροπες δυνάμεις των φορολογικών μέτρων, τα οποία ψηφίστηκαν το Δεκέμβριο.  

Από τη μια, οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επιτηδευματιών. Από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας, οι 124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση, αλλά οι 473.000 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας. Από την άλλη, φέτος προβλέπεται “ψαλίδισμα” του Τέλους Επιτηδεύματος κατά 50%, η μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες, η αύξηση του αφορολογήτου των παιδιών κατά 1.000 ευρώ, ενώ “τρέχουν” εισοδηματικές ενισχύσεις (αυξήσεις στο Δημόσιο, στις συντάξεις, στον κατώτατο μισθό), που αναμφίβολα επιτρέπουν την ταχύτερη εκπλήρωση των ετήσιων φορολογικών υποχρεώσεων.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το σημαντικό είναι πλέον η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συνεχιστεί, με πρώτο βήμα να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση αυτήν την καταγεγραμμένη υπεραπόδοση σε αυτήν την κατεύθυνση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για την “Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας». 

Πέρα, όμως, από το “ψαλίδισμα” των ημερών εργασίας, που απαιτούνται για να απαλλαγούμε από τα φορολογικά βάρη, μεγάλο είναι το στοίχημα της οικονομικής ελευθερίας, καθώς σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με αξιολόγηση από ομότιμους κριτές (peer-reviewed journals) επιβεβαιώνεται σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.  

Στην τελευταία μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, που δημοσίευσε το  Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser, η χώρα μας καταλαμβάνει την 72η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες, καταγράφοντας άνοδο 8 θέσεων. Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Κροατία και τη Σουηδία. Τα κακά νέα είναι ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την αμέσως προηγούμενη χώρα στην ΕΕ (Πολωνία) να βρίσκεται 13 θέσεις πιο ψηλά.   

Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας είναι:  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Μέγεθος του κράτους: 158η θέση  
  • Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 48η θέση  
  • Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 65η θέση  
  • Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 17η θέση  
  • Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 93η θέση. 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εφορία φορολογία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ