Μπορεί να της ασκείται σκληρή κριτική - και όχι άδικα πολλές φορές - για την αποτελεσματικότητά της, όμως το 2024 η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 τάραξε για τα καλά το σύστημα προμήθειας ενέργειας των χωρών της ΕΕ, με αποτέλεσμα εκείνη την χρονιά η αξία των εισαγωγών να εκτιναχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έκτοτε οι εισαγωγές τείνουν να μειώνονται, με το 2024 να σημειώνεται σημαντική πτώση τόσο σε όγκο, όσο και αξία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.
Συγκεκριμένα, το 2024, η ΕΕ εισήγαγε ενεργειακά προϊόντα αξίας 375,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν συνολικά σε 720,4 εκατομμύρια τόνους. Σε σύγκριση με το 2023, οι εισαγωγές μειώθηκαν τόσο σε αξία (-16,2%) όσο και σε καθαρή μάζα (-7,1%).
Στα πετρελαϊκά προϊόντα, η μείωση της αξίας των εισαγωγών ήταν -4,7% και του όγκου -2,4%. Τεράστια ήταν η πτώση στο εισαγόμενο υγροποιημένο αέριο. Η αξία των εισαγωγών μετρήθηκε κατά -39,1% χαμηλότερη από το 2023 ενώ ο όγκος του κατά -15,1%.
Ανάλογη τάση παρατηρήθηκε και στο φυσικό αέριο σε αέρια κατάσταση. Η αξία του εισαγόμενου φυσικού αερίου όχι μόνο μειώθηκε κατά 30,2%, αλλά έπεσε κάτω από την αντίστοιχη αξία του 2021, χρονιάς δηλαδή που δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας. Ο όγκος μειώθηκε κατά 4,4%.
ΗΠΑ και Νορβηγία οι βασικοί προμηθευτές ενεργειακών προϊόντων για την ΕΕ - Σημαντικός παράγοντας ακόμα η Ρωσία
Παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία από την ΕΕ, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη έχουν περιοριστεί σαφώς αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέες.
Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι κομβικός όσον αφορά στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και η Νορβηγία κυρίως στο φυσικό αέριο σε αέρια μορφή.
Συγκεκριμένα το 2024, οι μεγαλύτεροι εταίροι για τις εισαγωγές πετρελαίου από την ΕΕ ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (16,1%), η Νορβηγία (13,5%) και το Καζακστάν (11,5%). Εδώ η διασπορά των προμηθευτών είναι μεγάλη, αφού ένα 32,7% των εισαγωγών έγιναν από διάφορες χώρες με πολύ μικρά μερίδια η κάθε μία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν σχεδόν το μισό από το εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο (45,3%), μπροστά από τη Ρωσία (17,5%) και την Αλγερία (10,7%).
Ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση προήλθε από τη Νορβηγία (45,6%). Ακολούθησε η Αλγερία με 19,3%, μπροστά από τη Ρωσία με 16,6%.