Στις Σάπες, στη Ροδόπη, η Ελλάδα του μέλλοντος... βρίσκεται ήδη εκεί! Σε ένα εργοστάσιο στην άκρη της Ελλάδας, οι επιχειρηματίες επενδύουν εκατομμύρια στην έρευνα και την ανάπτυξη και οι επιστήμονές τους παράγουν καινοτόμα, επαναστατικά, προϊόντα.
Ο λόγος για τη Pharmathen η οποία στην επέτειο των 50 χρόνων της λειτουργίας της, εγκαινίασε μια νέα μονάδα στο εργοστάσιό της στις Σάπες η οποία παράγει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό: Ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης.
Τι είναι τα ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης
Τα ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης με απλά λόγια είναι ενέσιμα προϊόντα τα οποία χορηγούνται μια φορά στον ασθενή και αντικαθιστούν τις καθημερινές του ενέσεις για 1,2,3 ή 6 μήνες. Ερχονται δηλαδή για να αλλάξουν τη ζωή ασθενών που αναγκάζονταν να κάνουν ενέσεις καθημερινά. Εχουν πολύ λιγότερες παρενέργειες και αλλάζουν την καθημερινότητα ακόμη και τη ψυχολογία των ασθενών καθώς τους απαλλάσσουν από το καθημερινό τους τρύπημα.
Αυτή τη στιγμή στις Σάπες παράγοντες τρία τέτοια ενέσιμα προϊόντα για πολύ συγκεκριμένα νοσήματα και στα σχέδια των μετόχων είναι η παραγωγή άλλων 8, μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η τεχνολογία των ενεσίμων Βραδείας Αποδέσμευσης
είναι μια πραγματικά επαναστατική τεχνολογία και η μονάδα της Pharmathen είναι μια από τις ελάχιστες αντίστοιχες που υπάρχουν στον κόσμο.
«Δεν κάνουμε φασόν για καμιά πολυεθνική. Προχωράμε με το ανάποδο μοντέλο από αυτό που συνήθως εφαρμόζεται», τόνιζαν άνθρωποι του ομίλου επισημαίνοντας ότι η Pharmathen επιτυγχάνει εκεί που οι άλλοι αποτυγχάνουν θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την καινοτομία των νέων προϊόντων αλλά και της δουλειάς που γίνεται στα ερευνητικά εργαστήρια της Pharmathen, με στόχο πάντα την καινοτομία.
Ολο το βάρος στην έρευνα
Η τεχνολογία των ενέσιμων Βραδείας αποδέσμευσης και τα (3 προς το παρόν) προϊόντα που παράγονται τώρα στο εργοστάσιο των Σαπών, αναπτύχθηκαν και δημιουργήθηκαν στα ερευνητικά εργαστήρια του ομίλου, από τους επιστήμονες της Pharmathen. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pharmathen αποτελεί μετά το κράτος, το μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα έρευνας και ανάπτυξης. Τα 200 εκατ. ευρώ που επένδυσε η Pharmathen τα τελευταία 4 χρόνια ήταν στην έρευνα και στην ανάπτυξη.
Το εργοστάσιο φαρμάκων στις Σάπες ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010, με τον Βασίλη και την αδελφή του Νέλλυ Κάτσου να πραγματοποιούν μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις (41 εκατ.ευρώ) στον φαρμακευτικό κλάδο. Ενα εργοστάσιο που σήμερα έχει συνολική ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 3 δις. δισκία και τα 2 δις. κάψουλες. Η νέα πρωτοπαριακή μονάδα Ενεσίμων Βραδείας Αποδέσμευσης (μια επένδυση 50 εκατ. ευρώ) αποτελεί μέρος του εν λόγω εργοστασίου και είναι από τις πλέον πρωτοποριακές και σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως. Στο εργοστάσιο απασχολούνται αυτή τη στιγμή 370 εργαζόμενοι, η συντριπτική τους πλειοψηφία από την Κομοτηνή, την Αλεξανδούπολη και άλλες πόλεις της βορειο-ανατολικής Ελλάδας.
Επενδύσεις 250-300 εκατ. την επόμενη πενταετία
Παράλληλα, στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, η εταιρεία παρουσίασε το επενδυτικό της πλάνο συνολικού ύψους των 250 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων το 1/3 θα αφορά σε πάγιες επενδύσεις και τα 2/3 στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης) μέχρι το 2024, σε συνέχεια των 200 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Η νέα επένδυση εκτιμάται ότι θα ανοίξει 300 νέες θέσεις εργασίας.
Ο τζίρος, σύμφωνα με τη διοίκηση, από τα τρία νέα ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ με τα 8 προϊόντα που σχεδιάζει να εντάξει στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια η Pharmathen, εκτιμάται ότι -συνολικά- ο τζίρος από τα ενέσιμα Βραδείας αποδέσμευσης θα φθάσει το μισό δισ. ευρώ.
Από τη Pharmathen το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας
Σημειώνεται πως τα προϊόντα της βιομηχανίας είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 85 χώρες και στις 6 ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Επόμενως στόχος για την Pharmathen το λανσάρισμα στην αγορά της Κίνας, τα βήματα για την είσοδο στην οποία έχουν αρχίσει να γίνονται τα δύο τελευταία χρόνια.
«Δεν εξάγουμε απλά ελληνικό φάρμακο αλλά ελληνική τεχνογνωσία»
Οπως εξήγησε ο κ. Βασίλης Κάτσος της Pharmathen σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων, η Pharmathen με τα νέα αυτά προϊόντα, διεκδικεί ένα κομμάτι από την πίτα της συνολικής παγκόσμιας αγοράς των 12 δισ. ευρώ. «Από το 1998 λειτουργούμε με βασικό άξονα το άνοιγμα των αγορών της Ευρώπης για να ανατρέψουμε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα», ανέφερε ο κ. Κάτσος και συμπλήρωσε: «Δεν εξάγουμε απλά ελληνικό φάρμακο αλλά ελληνική τεχνογνωσία».
1.100 εργαζόμενοι τώρα στην εταιρεία, 300 ακόμη μέσα στην επόμενη 5-ετία
Στη συζήτηση που άνοιξε και γύρω από άλλα θέματα, οι άνθρωποι του ομίλου της Pharmathen αναφέρθηκαν και στους εργαζομένους τους, τους οποίους, όπως άλλωστε είχαν τονίσει και νωρίτερα κατά την τελετή των εγκαινίων, θεωρούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή στον όμιλο εργάζονται περίπου 1.100 άτομα (εκ των οποίων οι 370 στο εργοστάσιο των Σαπών), ενώ το 2018 και μόνο δημιουργήθηκαν 200 νέες θέσεις εργασίας. Με τις νέες επενδύσεις εκτιμούν ότι θα ανοίξουν ακόμη 300 θέσεις εργασίας. Οπως επισήμανε η διοίκηση, σήμερα, πάνω από 30% των εργαζομένων στην Pharmathen συνολικά, κατέχουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα, ενώ στο τμήμα της έρευνας το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά πολύ. Οπως επισήμανε άλλωστε η διοίκηση ένας ακόμη στόχους τους είναι να προσφέρουν εργασία σε «μυαλά» που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, μετατρέποντας το brain drain σε brain grain.
Να σημειωθεί ότι η Pharmathen αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα, βάσει επενδύσεων, με την πολιτική των μετόχων να είναι πλήρως προσανατολισμένη στην κατεύθυνση αυτή.
Το 2015 εν μέσω αυτής της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα, με τα capital controls και υπό την άμεση απειλή του Grexit, στη Pharmathen έγινε μια μεγάλη επένδυση από την ιδιωτική επενδυτική εταιρεία (private equity fund) BC Partners, η οποία αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας.
Ο Νίκος Σταθόπουλος, managing partner της BC Partners και από το 2015 πρόεδρος του ΔΣ της Pharmathen στη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους εξήγησε ότι η επένδυση στην Pharmathen έγινε γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν εξαγωγική και γιατί αυτά που έκαναν ήταν πραγματικά καινοτόμα. Μιλώντας για το σήμερα, χαρακτήρισε θετικά τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το μόνο που χρειάζεται ο επενδυτής για να έρθει να επενδύσει σε μια χώρα είναι εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη και σταθερό θεσμικό πλαίσιο σε όλους τους τομείς, φορολογικό, νομικό, εργατικό.
Τα εγκαίνια της Pharmathen
Τα εγκαίνια της Νέας Μονάδας Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης του ελληνικού φαρμακευτικού Ομίλου Pharmathen πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιστημονικού κλάδου.