Η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι προειδοποιεί η Μόσχα, εάν ΗΠΑ και ΕΕ απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού.
Την προειδοποίηση απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ. Η δήλωση αυτή ήρθε ενώ οι συζητήσεις για εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Μόσχα εντείνονται.
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο Νόβακ σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
«Η αύξηση της τιμής θα ήταν απρόβλεπτη. Θα έφτανε τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν όχι περισσότερα», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας. Ο ίδιος επισήμανε μάλιστα με νόημα ότι η χώρα του ξέρει πού να προωθήσει το πετρέλαιό της, αν το απορρίψουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είναι αδύνατο να αντικατασταθεί γρήγορα ο όγκος του ρωσικού πετρελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά, θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο», τόνισε ακόμη ο Νόβακ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Ευρώπη, συνέχισε, ωθεί τη Ρωσία προς ένα εμπάργκο στις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, όμως «ακόμη δεν παίρνουμε αυτήν την απόφαση». Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Μόσχα εκτίμησε ότι «κανείς δεν θα ωφελείτο από ένα τέτοιο εμπάργκο».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι κυρώσεις στη Ρωσία εκτοξεύουν τις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πρώτες ύλες
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απειλή νέων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία εκτόξευσαν περαιτέρω χθες (7/3) την τιμή των καυσίμων.
Συγκεκριμένα, για ακόμη μία ημέρα, την πρώτη της τρέχουσας εβδομάδας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες πρώτες ύλες, όπως τα μέταλλα, συνέχισαν το ανοδικό τους ράλι. Όπως αποδεικνύεται, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα στοιχίσει σημαντικά στο οικονομικό κομμάτι όχι μόνο στη χώρα που δέχεται την εισβολή και στη Ρωσία που την πραγματοποιεί, αλλά σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
Το Brent της Βόρειας Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια το βαρέλι στην αρχή της συνεδρίασης στα χρηματιστήρια της Ασίας, κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 147,50 δολαρίων το βαρέλι που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008. Ωστόσο, γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή έπεσε στα 123,23 δολάρια (αύξηση +4,33% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής), ενώ το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Απριλίου, κυμαινόταν στα 119,05 δολάρια (+2,85%).
Η πιθανότητα κυρώσεων που θα πλήττουν απευθείας τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας αναφέρθηκε και πάλι σήμερα. Όμως, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, υπενθύμισε ότι οι εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία είναι «ουσιαστικής σημασίας» για «την καθημερινότητα των πολιτών» στην Ευρώπη.
«Ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης για την παραγωγή ζέστης, ηλεκτρικής ενέργειας, για τις μετακινήσεις και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί προς το παρόν με άλλον τρόπο», ανέφερε στη γραπτή δήλωσή του ο Σολτς, απορρίπτοντας την ιδέα των κυρώσεων.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύτηκε στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Στο μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, του ολλανδικού TTF, εκτοξεύτηκε νωρίτερα στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Γύρω στις 18.00 είχε πέσει στα 237,27 ευρώ. Η τιμή έχει 14πλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο.
Η τιμή των μετάλλων που παράγονται στη Ρωσία πλησιάζει επίσης σε ιστορικά ρεκόρ. Το νικέλιο έφτασε τα 48.000 δολάρια γύρω στις 18.00, αύξηση άνω του 60%. Το αλουμίνιο ξεπέρασε για πρώτη φορά σήμερα το όριο των 4.000 τον τόνο (4.073,50 δολάρια), ενώ ο χαλκός και το παλλάδιο κυμαίνονταν στα 10.845 δολάρια ο τόνος και στα 3.442,47 δολάρια η ουγγιά, αντίστοιχα.
Ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά το πρωί, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2020 και πλησιάζοντας το απόλυτο ιστορικό ρεκόρ που είχε επιτευχθεί τον ίδιο μήνα.